Nuppi bealde

Viitahuhta Marja

Nuppi bealde on joiku, jossa Saivon, kaksipohjaisen järven henget joikataan esiin. Saamelaismuusikko Ánnámáretin joikumelodia kuljettaa teosta ensin leijaillen diskanttisena, mutta teoksen edetessä uppoaa syvyyksiin Ilkka Heinosen jouhikon säestämänä. Turkka Inkilän luomat äänimaisemat luovat ensin kuvaa helkkyvistä kelloista, pakkasesta ja avaruudesta, mutta myöhemmin särkyvät ja syntyvät uudelleen toisessa muodossa ja luovat mielikuvan toisenlaisesta maailmasta. Teoksen visuaalinen materiaali on yhdistelmä jäätä, vettä, akvarellivärin leviämistä ja piirrosanimaatiota, jossa reaaliset maiseman elementit monistuvat ja toistuvat ja mustavalkoinen maisema värittyy ja pirstoutuu, muuntuu toiseksi. Video on osa videoteosten sarjaa, jonka Viitahuhta on tehnyt yhteistyössä muusikoiden Ánnámáret, Ilkka Heinonen ja Turkka Inkilä kanssa. Videolla kuultava kappale on levytetty albumille Ánnámáret: Nieguid duovdagat.

Tuotantovuosi
2023
Kesto
00:05:12
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Nuppi bealde
Englanninkielinen nimi

On the other side

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Ánnámáret (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Ánnámáret (Tuottaja), Ánnámáret (Äänisuunnittelu), AVEK (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), Koneen säätiö (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.