Aski

Viitahuhta Marja

Aski (Shelter / Suoja) kertoo turvapaikasta ja kuulumisesta. Videolla tätä kuvaa saamelaisten naisten kansallispukuun, gáktiin, kuuluva huivi, jota Ánnámáret kannattelee videolla kuin lepattavaa lippua. Videolla toistuu useissa Viitahuhdan ja Ánnámáretin yhteistyönä syntyneissä videoteoksissa läsnäoleva ele: peittymisen ja paljastumisen vuorottelu. Huivi vuoroin peittää kasvot, vuoroin paljastaa ne. Tätä elettä korostaa kerrostumien ja ristikuvien käyttö leikkauksessa, kuvien päällekkäisyys. Yksinkertaisen videon kantava voima on Ánnámáretin kiinteä, väistämätön ja vakaa katse. Musiikissa kuuluvat Ánnámáretin joiun ja Turkka Inkilän elektronisen musiikin lisäksi Inkilän soittama japanilainen shakuhachi-huilu sekä Ilkka Heinosen soittaman jouhikon äänet. Video on osa videoteosten sarjaa, jonka Viitahuhta on tehnyt yhteistyössä muusikoiden Ánnámáret, Ilkka Heinonen ja Turkka Inkilä kanssa. Videolla kuultava kappale on levytetty albumille Ánnámáret: Nieguid duovdagat.

Tuotantovuosi
2023
Kesto
00:03:18
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Aski
Englanninkielinen nimi

Shelter

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Ánnámáret (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Ánnámáret (Tuottaja), Ánnámáret (Äänisuunnittelu), Sámediggi (Rahoittaja), Alfred Kordelinin säätiö (Rahoittaja), Sámi oahpahusguovddáš (Rahoittaja), Sámiráđđi (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.