Kysy esiäideiltä

Viitahuhta Marja

Ánnámáretin kappaleeseen ”Jearrat máttaráhkus – Ask the foremothers” tehty musiikkivideo rinnastaa saamenmaan menneisyyden kuvia nykypäivän maisemaan. Päällekkäisten kuvien avulla aikakerrokset limittyvät. Kuvissa näyttäytyvät myös yhtäläisyydet pohjoisen maiseman ja saamenpuvun yksityiskohtien välillä: yöllinen valo tuikkii pakkaslumella kuin riskujen kimmellys, takin helman poimut ja huivin värit hohtavat kuin revontulet tai ruska. Videossa kuvataan jäätä, lunta ja virtaavaa vettä ja peräänkuulutetaan maiseman muistia.

Still-kuva teoksesta Jearrat máttaráhkus sisältää arkistokuvia: Axel Lindahl, Nasjonalbiblioteket / Flickr, A/V Geeks, Internet archive, Paavo Ravila, Finna.fi, Suomalais-ugrilainen kuvakokoelma, Museovirasto.

Teos sisältää arkistomateriaalia, joka on lueteltu tarkemmin teoksen lopputeksteissä.

Tuotantovuosi
2019
Kesto
00:04:01
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Jearrat máttaráhkus
Suomenkielinen nimi

Kysy esiäideiltä

Englanninkielinen nimi

Ask the Foremothers

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Säveltäjä), Turkka Inkilä (Säveltäjä), Ilkka Heinonen (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Tuottaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Äänisuunnittelu), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Näyttelijä), Suomen Kulttuurirahasto (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.