Dolos niegut

Marja Viitahuhta

Muistot ja dokumentoidut kuvat paimentolaisista elämäntavoista sekoittuvat kuviin nykyaikaisesta poronhoidosta teoksessa Dolos Niegut - Ancient Dreams. Teos on kokeellinen musiikkivideo Ánnámáretin, Ilkka Heinosen ja Turkka Inkilän kappaleeseen Nieguid duovdagat -albumilta. Arkikokemuksemme vaikuttavat näkemyksiimme, mielikuvitukseemme, toiveisiimme ja unelmiimme. Tässä teoksessa keskiössä on saamelaisten suhde poroihin, mutta ylipäätään elämämme kietoutuminen toisiin olentoihin, riippuvuutemme ympäristöstämme. Joiussaan Ánnámáret pyrkii myös kuvittelemaan, kuinka edeltäjämme kokivat tämän maailman ja mitä heistä on jäljellä siinä ajassa, jossa elämme ja tavoissa, joissa toimimme. Video on osa videoteosten sarjaa, jonka Viitahuhta on tehnyt yhteistyössä Ánnámáretin, Heinosen ja Inkilän kanssa.

Teoksessa hyödynnetty arkistomateriaali on elokuvasta "Finland: Life in Lapland" vuodelta 1938, lähde: A/V Geeks / Internet archive.

 

 

 

Tuotantovuosi
2022
Kesto
00:03:10
Tyyppi
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Dolos niegut
Englanninkielinen nimi

Ancient dreams

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Länsman (Kuvaaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Turkka Inkilä (Säveltäjä), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Säveltäjä), Ilkka Heinonen (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Tuottaja), Alfred Kordelinin säätiö (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Äänisuunnittelu), Ilkka Heinonen (Äänisuunnittelu), Turkka Inkilä (Äänisuunnittelu)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.