Eanan

Viitahuhta Marja

Teoksessa Ánnámáretin esittämän luohtin, eli pohjoissamelaisen joiun kohteena on maa, saamelaisten elinehto ja kulttuurin lähtökohta.

Marja Viitahuhdan animoima video on toteutettu Die Lappische Zaubertrommel -teoksen vanhoja saamelaisia rumpuja kuvaavista etnografisista piirroksista ja valokuvista. Video tuo esiin ja toisaalta kätkee alkuperäiset rummut digitaalisesti piirtyvien kuvien kohinaan. Näihin kuviin yhdistyvät filmimateriaalille painamalla ja phytogrammitekniikalla aikaansaadut kasvien lehtien, kukkien terälehtien ja saven sekä suolan kuvat.

Teos kuvaa alkuperäiskansan suhdetta maahan, ympäristöön ja kulttuuriperintöön sekä pohtii sitä, mitä alkuperäiskansan henkisestä perinteestä on tallennettu ja miten sitä on myös toiseutettu, kadotettu tai kolonisaatiosta johtuen hävitetty

 

Tuotantovuosi
2025
Kesto
00:05:23
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Eanan
Englanninkielinen nimi

Earth

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Säveltäjä), Ilkka Heinonen (Säveltäjä), Turkka Inkilä (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Marja Viitahuhta (Tuottaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Tuottaja), Turkka Inkilä (Äänisuunnittelu), Ilkka Heinonen (Äänisuunnittelu), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Äänisuunnittelu), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), Koneen säätiö (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.