Julkaisut

Oppimateriaalit

TAITEILIJAN OPAS FESTIVAALIJAKELUUN

(English version: ARTIST’S GUIDE FOR FESTIVAL DISTRIBUTION)

Elokuvafestivaalit ovat merkittävä osa myös mediataiteen kansainvälistä ja kotimaista jakelua. Elokuvateosten lisäksi näissä tapahtumissa esitetään myös installaatioita, VR- ja AR-teoksia sekä live ja expanded cinemaa. Oppassamme annamme neuvoja festivaalistrategian rakentamiseen, promootiomateriaalien tuottamiseen, festivaaleilla verkostoitumiseen sekä kansainvälisten myyntiagenttien kanssa toimimiseen ja muihin levitysmahdollisuuksiin festivaalilevityksen ulkopuolella.

Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki
Opas on tuotettu osana isompaa vuosina 2022–2024 toteutettavaa hankekokonaisuutta, joka toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuen turvin. Hankkeessa kehitettiin suomalaisen mediataiteen kansainvälisen festivaalijakelun prosesseja ja yhteistyömalleja. Hankkeessa korostuu myös organisaatioiden välinen vertaisoppiminen. Pilottihanke purki siiloja audiovisuaalisten taidemuotojen sisällä sekä nykytaiteen ja elokuva-alan välillä.
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuettiin hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman rahoitus tuli EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (Rescue and Recovery Facility, RRF), joka on yksi EU:n kertaluonteisen elpymisvälineen, Next Generation EU, ohjelmista.

MUSIIKIN KÄYTTÖ MEDIATAIDETEOKSESSA (päivitetty versio 2019)
Musiikin tekijänoikeusluvat mediataiteen tuotannossa ja esittämisessä.

Teoston oikeudenomaistajien asiakassopimus uudistui 18.3.2019. Uusi asiakassopimus antaa musiikintekijöille lisää joustoa tekijänoikeuksien hallinnointiin.

Uuden sopimuksen mukaisesti, teoksen oikeudenomistaja (säveltäjä, sanoittaja, kustantaja) voi halutessaan siirtää tietyn teoksen kokonaan Teostolta omaan hallintaansa. Tällöin oikeudenomistaja sopii ja laskuttaa itse teoksen käyttökorvauksen musiikkia käyttävän tahon kanssa. Irrottaminen koskee teoksen esitys-, tallennus- ja synkronointioikeuksia.

Mikäli musiikintekijät haluavat tehdä taiteellista yhteistyötä mediataiteilijan kanssa teoksessa, he ovat nyt halutessaan vapaita sopimaan musiikin käytön korvauksen suoraan mediataiteilijan kanssa. Tämä uudistus on huomioitu ylläolevassa, 2019 päivitetyssä ohjeistuksessa.


OHJEISTUS MEDIATAIDETEOKSEN MYYNTISOPIMUKSEN TEKEMISEEN (2018)

Tässä ohjeistuksessa on koottuna asioita, jotka mediataideteoksen myyntisopimukseen tulisi sisällyttää. Tämän julkaisun ohjeistus koskee tilannetta, jossa mediataideteoksen ostajana on yksityishenkilö, kokoelma tai museo, joka haluaa liittää teoksen osaksi taidekokoelmaansa. Tällöin ostaja saa oikeuden tietyin ehdoin esittää teosta julkisesti sekä kopioida ja muuttaa tiedostomuotoja teoksen arkistoinnin ja esityskelpoisena säilymisen takaamiseksi, eikä esityskertojen määrä tai ajankohta ei ole rajattu.

Teosmyyntisopimus/-hankintasopimus tulee aina muotoilla teoskohtaisesti, jotta saadaan aikaiseksi mahdollisimman hyvin kullekin teokselle soveltuva sopimus. Teoksen luonteen lisäksi sopimuksen sisältöön vaikuttaa se, kuka teoksen ostaa: esimerkiksi julkinen museo, yksityinen keräilijä ja internet-jakelija voivat tarvita erilaiset sopimukset. Sopimusasioissa onkin aina suositeltavaa kääntyä lakimiehen ja tekijänoikeusjärjestöjen puoleen.