Mánnu

Viitahuhta Marja

Teoksessa Mánnu kuultava joiku kuvaa sitä, miten kuu voi ottaa katsojan valtaansa, saattaa hänet vaaraan ja tilaan, josta ei voi paeta, vaan joka on kohdattava. Pimeinä öinä voi kuvitella Staalojen, pahojen henkien kulkevat pohjoisissa metsissä - tai mielen sopukoissa. Ánnámáretin joiun sisältämät sanat kääntyvät: “Kuu - minä antaudun”. Videolla kuljetaan sekä mielen sisäisissä että todellisissa Saamenmaan maisemissa ja matkustetaan sekä ihmisen että linnun perspektiivissä. Teos jatkaa Viitahuhdan ja Ánnámáretin monivuotista yhteistyötä ja sen myötä syntyneiden videoteosten sarjaa. Teoksen osia käytetään myös osana Ánnámáretin konserttia Nieguid duovdagat, jossa Viitahuhta säestää musiikkia videoteoksillaan. Musiikissa joikuun yhdistyvät myös Ilkka Heinosen jouhikko sekä Turkka Inkilän elektorninen musiikki.

Tuotantovuosi
2021
Kesto
00:05:25
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Mánnu
Englanninkielinen nimi

Moon

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Tuottaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Äänisuunnittelu), Alfred Kordelinin säätiö (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.