Dolat

Viitahuhta Marja

"Kun siirrymme tästä maailmasta toiseen, esi-isiemme tulet odottavat meitä." - Ánnámáret. Videoteos Ánnámáretin joikuun Dolat albumilta "Nieguid duovdagat". Videossa kipunat ja tulipartikkelit pyörteilevät ilmassa muuntuen ja tanssien pimeässä. Kuvakerronta sisältää animaatiota ja efektejä ja luo illuusion, joka muuttuu unenomaisiksi, kuvitteellisiksi näyiksi. Tuli on inhimillisen kulttuurin perusta, työkalu, mutta myös sosiaalisten kokoontumisten ja tarinankerronnan mahdollistaja. Teoksen joiku ja visuaalinen materiaali perustuvat sen symboliikkaan ja voimaan. Sen lisäksi, että teos kuvaa ihmisten sidettä tuleen, sen joiku kertoo meidän ajallisesta olemassaolostamme; kuulumisesta edeltäjiemme ja seuraajiemme pitkään jatkumoon. Video, omine keinoineen, visualisoi joiun viestin.

Tuotantovuosi
2021
Kesto
00:04:43
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Dolat
Englanninkielinen nimi

Flames

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Tuottaja), Ilkka Heinonen (Äänisuunnittelu), Turkka Inkilä (Äänisuunnittelu), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Äänisuunnittelu), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Näyttelijä), Alfred Kordelinin säätiö (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.