Bálvvosbáiki
Viitahuhta Marja
Bálvvosbáiki (palvontapaikka) jatkaa videoteosten sarjaa, joka on syntynyt Marja Viitahuhdan sekä muusikoiden Ánnámáret (joiku), Ilkka Heinonen (jouhikko) ja Turkka Inkilä (elektroninen musiikki) yhteistyöstä. Nuorgamissa kuvatun teoksen lähtökohtia ovat ihmisen suhde ympäristöönsä, vaeltajan mielenmaisema ja ajantajun muutokset, sekä saamelainen maailmankuva, jonka mukaan ihmisen tulee ottaa huomioon menneiden sukupolvien perintö ja säilyttää elämän edellytykset tuleville polville. Ristikuvat ja hidastettu liike visualisoivat sanattoman joiun sisältöä. Turkka Inkilän luoma äänien kudos ja Ilkka Heinosen jouhikko laulavat joiun rinnalla.
Tuotantovuosi
2023
Kesto
00:07:07
Asiasana
elektroakustinen musiikki, joiut, jouhikko, kansallispuvut, kansanmusiikki, katse, kesä, kokeellinen taide, lyyra, lyyrasoittimet, maisema, mediataide, perinne, saamelaiset, saamelaiskulttuuri, saamelaisuus, saamen kieli, tunturipaljakka, tunturit
Alkuperäinen nimi
Bálvvosbáiki
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Marja Viitahuhta (Tekijä), Ánnámáret (Tuottaja), Marja Viitahuhta (Tuottaja), Ánnámáret (Äänisuunnittelu), Turkka Inkilä (Äänisuunnittelu), Koneen säätiö (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), AVEK (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.
21 teosta