Nieguid duovdagat

Marja Viitahuhta

Nieguid Duovdagat on kokeellinen, minimalistinen ja hypnoottinen musiikkivideo. Ánnámáretin joiku, Ilkka Heinosen jouhikko ja Turkka Inkilän elektroninen musiikki yhdistyvät Marja Viitahuhdan luomaan efektoituun kuvaan talvisesta maisemasta. Videolla saamenmaan luonto muuntuu abstrakteiksi muodoiksi, joissa ajoittain voi nähdä yhtäläisyyksiä kirjailtuihin tai kaiverrettuihin käsitöihin. Video purkaa musiikkivideoihin liitettyjä oletuksia omalla kokeellisella kielellään: siinä ei esimerkiksi näytetä tunnistettavia ihmishahmoja eivätkä muusikot esiinny videolla. Digitaalisesti toteutettu efektointi heijastelee elektronisen musiikin elementtejä ja luontokuvasto juurruttaa joiun siihen ympäristöön, jossa saamelaiskulttuuri elää. Näin videossa matkataan yhtäältä todellisen ja toisaalta kuvitteellisten maailmojen välillä.

Tuotantovuosi
2020
Kesto
00:04:47
Tyyppi
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Nieguid duovdagat
Englanninkielinen nimi

Dreamscapes

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marja Viitahuhta (Kuvaaja), Marja Viitahuhta (Käsikirjoittaja), Marja Viitahuhta (Leikkaaja), Marja Viitahuhta (Ohjaaja), Ánnámáret (Säveltäjä), Marja Viitahuhta (Tekijä), Ánnámáret (Tuottaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), Alfred Kordelinin säätiö (Rahoittaja), Ánnámáret (Äänisuunnittelu)
Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Cinéfondation-sarjassa ja Stuttgarter Filmwinter -festivaalilla. Useat hänen teoksistaan käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Dokumentaarisia keinoja hyödyntävät teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.