Shadow Codex

Ekström Saara

Turun lääninvankilan (1835–2007) hylätyissä tiloissa kuvattu teos dokumentoi seiniin piirrettyjen, naarmutettujen, liimattujen ja poltettujen viestien kerrostumia. Merkinnät ovat väyliä varjomaailmaan, yksilön psyyken pimeyteen, ja tekevät samalla näkyväksi yhteiskunnan synnyttämän ja kätkemän nurjan ja vaurioituneen kääntöpuolen. 8mm filmistä tulee kadonneen sivilisaation koodeksi ja todiste kielletystä alueesta keskellä kaupunkia. Elokuvan pulssia rytmittää John Cagen (1912–1992) vuonna 1964 säveltämä kuusiosainen teos ”Perilous Night”, jonka sanotaan olevan Cagen matka sielun yölliselle puolelle.

Tuotantovuosi
2021
Kesto
00:12:30
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Shadow Codex
Englanninkielinen nimi

Shadow Codex

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Saara Ekström (Kuvaaja), Saara Ekström (Käsikirjoittaja), Eero Tammi (Leikkaaja), Saara Ekström (Ohjaaja), John Cage (Säveltäjä), Saara Ekström (Tekijä), Saara Ekström (Tuottaja), AVEK (Rahoittaja)
Pressikuvat
Saara Ekström työskentelee elokuvan, valokuvauksen, tekstin ja installaatioiden parissa. Hänen taiteensa ytimessä ovat kronotoopit, joissa aika ja paikka tiivistyvät, ravitseva ja rapauttava aika sekä häilyvä halu sekä muistaa että unohtaa. Ekströmin teoksia on esitetty laajasti museoissa ja festivaaleilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Hänet palkittiin kuvataiteen Valtionpalkinnolla 2023, mediataiteen AVEK-palkinnolla 2018 sekä Varsinais-Suomen taidepalkinnolla 2017, Suomen taiteilijaseuran palkinnolla 1995 ja Turku-palkinnolla 1994. Ekström on ollut Helsingin juhlaviikkojen taiteilija 2005 sekä ehdolla Ars Fennica- ja Carnegie Art Award -palkintoihin 2010.