R&A Shorts -ohjelmisto on julkaistu – AV-arkki esittää kaksi näytöstä

AV-arkki esittää kaksi näytöstä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin lyhytelokuvaohjelmistossa: Sepideh Rahaan kuratoiman näytöksen With the Current… sekä Saara Ekströmin ja Heikki Kossin yhteistöitä esittelevän näytöksen Sight and Sound: Ekström & Kossi. Artor Jesus Inkerön Swole (2017) puolestaan esitetään näytöksessä Body Rights. Lisäksi kotimaisessa kilpailussa on kuusi elokuvaa taiteilijoiltamme. Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 17.–27.9.2020.

R&A Shorts – kotimainen kilpailu

Marja Helander: Suodji (2020)

Marja Helanderin uusi lyhytelokuva Suodji (2020) esitetään kotimaisessa kilpailussa 1. Suodji sovittaa vanhan tarinan Utsjoelta, Saamenmaalta, tähän päivään. Se kertoo ohjaajan sukulaisesta, Oula Iivari Helanderista, ja hänen toimistaan Utsjoella Espanjan taudin aikaan vuonna 1918. Oula päätti huijata kuolemaa, ja otti kohtalonsa omiin käsiinsä. Tänä päivänä olemme samanlaisen uhan edessä. Elokuvan päähenkilö päättää seurata Oula Iivarin jalanjälkiä. Näytös esitetään keskiviikkona 23.9. klo 18:00 Kinopalatsi 7:ssä ja torstaina 24.9. klo 21:30 Kinopalatsi 6:ssa.

Kotimaisen kilpailun näytöksessä 2 esitetään Tampereen elokuvajuhlien palkintopöytää putsanneet Maija Blåfieldin The Fantastic (2020), dokumentaarinen elokuva mielikuvituksesta ja tuntemattoman kohtaamisesta, sekä Minna Rainion ja Mark Robertsin To Teach a Bird to Fly (2020), dokumentaarinen elokuva tulevaisuudesta ja toivosta. Näytös esitetään keskiviikkona 23.9. klo 20:45 Kinopalatsi 7:ssä ja torstaina 24.9. klo 19:00 Kinopalatsi 6:ssa.

Pilvi Takala: If Your Heart Wants It (Remix) (2020)

Kotimaisen kilpailun näytöksessä 3 esitetään Mika Taanilan Patentti Nro. 314805 (2020), äänielokuvapulmaa ratkoneen suomalaisinsinöörin Eric Tigerstedtin jäljelle jääneistä vuoden 1914 koemateriaaleista muokattu kokeellinen lyhytelokuva, sekä Pilvi Takalan If Your Heart Wants It (Remix) (2020), Slush-tapahtumassa kuvattu tutkielma start-up-maailmasta. Näytös esitetään torstaina 24.9. klo 15:45 Kinopalatsi 7:ssä ja perjantaina 25.9. klo 21:30 Kinopalatsi 6:ssa.

Kotimaisessa kilpailussa 4 nähdään Juha van Ingenin uusi elokuva 2020 (2020), visuaalinen dokumentaatio matkasta Euroopassa maaliskuussa 2020. Kilpanäytös esitetään torstaina 24.9. klo 18:15 Kinopalatsi 7:ssä ja perjantaina 25.9. klo 16:30 Kinopalatsi 6:ssa.

With the Current… pohtii olemisen monimuotoisuutta

Sepideh Rahaan kuratoima lyhytelokuva- ja videonäytös With the Current… esittelee valikoiman aiheita ja kertomuksia, jotka pohtivat olemisen monimuotoisuutta. Teokset käsittelevät muun muassa kotia ja kuulumisen tunnetta, identiteettiä, hoivaa, unelmointia ja muistia, valtarakenteita, kehoa, sukupuolta ja politiikkaa. Teosten tyyli vaihtelee poeettisesta ja vertauskuvallisesta realistiseen siinä missä teemat ulottuvat ihmissuhteista maailmaan, menneeseen, olevaan ja tulevaisuudessa alkavaan. Kinopalatsi 7:ssa klo 18:15 esitettävässä näytöksessä nähdään seuraavat elokuvat:

Shughangi Singh: Anywhere but Here (2014, 14:00, nostokuvassa)

Anywhere But Here tutkii kodin merkitystä ja yrittää murtautua sen perinteisissä määritelmissä pesivästä romanttisesta nostalgiasta. Samalla lyhytelokuva pyrkii monipuolistamaan ymmärrystä asumuksesta suhteessa kehittyvään ja muuntuvaan identiteettiin. Teos myös kyseenalaistaa liikkeeseen ja omistamiseen liittyvää kasautumista, yltäkylläisyyttä ja halun kierteitä.

Aishe Vejdani: Fog (2019, 08:00)

Aishe Vejdani: Fog (2019)

Mökkiviikonloppua järvi-Suomessa suomalaisen aviomiehensä kanssa viettävä turkmeeninainen huomaa kamppailevansa järkyttävän painajaisen ja toden välillä. Todellisuus ja painajainen sekoittuvat toisiinsa niin, että niitä on mahdoton erottaa. Elokuva on yritys esittää mosaiikkimaista identiteettiä ja tunnetta oleilusta erilaisten rinnakkaisten tietoisuuksien, hyvän ja pahan, itsen ja toisen välillä.

Shia Conlon: Exalted (2019, 11:00)

Shia Conlon: Exalted (2019)

Exalted tutkii todistajuuden ja traumatisoituneen kehon ajatusta. Valokuvien ja liikkuvan kuvan avulla taiteilija palaa trauman tapahtumapaikoille vaikka tiedostaakin traumaattisen kokemuksen esittämisen hyödyttömyyden ja yrityksestä luontaisesti seuraavan hämmennyksen. Taiteilija työstää kotiseutu- ja perhehistoriaansa hyvin katolisessa ja samalla patriarkaalisessa maassa ja yrittää toteuttaa kahdenlaisten kehojen välisen keskustelun: kehojen, jotka lähtivät, ja kehojen, jotka asuvat seudulla edelleen. Miltä näyttää toiseen tilaan kannettu trauma? Miltä näyttää vapautunut keho? Onko sellaista? Miten luokka vaikuttaa kehoon? Miten trauma ja toivo voivat elää rinnakkain – vai voivatko mitenkään?

Elian Mikkola: Magdaleena (2019, 15:00)

Elian Mikkola: Magdaleena (2019)

Magda on väsynyt ja yksin. Maailma on ottanut häneltä paljon. On helpompaa elää muistojen täyttämässä todellisuudessa, kuin osallistua jokaviikkoiseen terapiaan. Magdan terapeutti yrittää auttaa Magdaa, mutta ymmärtääkö hänkään? Magdaleena on ohjaajan omaan sukupuolikokemukseen pohjautuva, jaettua kuva-alaa hyödyntävä fiktiivinen kuvaus katsotuksi tulemisen kokemuksesta. 

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen: Reflector of the Living Will (2018, 09:00)

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen: Reflector of the Living Will (2018)

Elokuva kertoo Mariasta, jolla on nivelreuma. Hän ei pidä uuden hoivarobottinsa kuntouttavasta asenteesta. Yhtenä yönä Maria ohjelmoi robotin uudelleen täyttämään todelliset tarpeensa. Robotti alkaa ilmaista Marian hoitotahtoa ja suojella naista henkilökohtaisten avustajien väkivaltaiselta käytökseltä. 

Maria Valkeavuolle: S E O M / I W N M (2019, 11:00)

Maria Valkeavuolle: S E O M / I W N M (2019)

Runoteos runnelluille ja niille, jotka löytävät järjettömyydestä järjestyksen. S E O M / I W N M on kokeellinen lyhytelokuva häpeästä, kontrollista ja metamorfoosista.

Sight and Sound: Ekström & Kossi esittelee kahden palkitun taiteilijan yhteistyötä

Saara Ekström: Tailor (2016)

Saara Ekström työskentelee elokuvan, valokuvauksen, tekstin ja installaatioiden parissa. Hänen taiteensa ytimessä ovat kronotoopit, joissa aika ja paikka tiivistyvät, ravitseva ja rapauttava aika sekä häilyvä halu sekä muistaa että unohtaa. Ekströmin teoksia on esitetty laajasti museoissa ja festivaaleilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Hänet on palkittu lukuisilla taidealan palkinnoilla.

Elokuvien ääniefektejä työkseen tekevä Heikki Kossi on laajaa kansainvälistä arvostusta nauttiva foley-artisti. Hänen työnsä jälkeä on kuultu muun muassa elokuvissa Ad Astra (2019, ohj. James Gray), Lumotut (2017, ohj. Sofia Coppola) ja Hymyilevä mies (2016, ohj. Juho Kuosmanen). Kossi palkitaan Nordic Flair -palkinnolla vuoden 2020 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

Torstaina 24.9. klo 18:45 Kinopalatsi 9:ssä esitettävä neljän lyhytelokuvan näytös Sight & Sound: Ekström ja Kossi esittelee Ekströmin ja Kossin yhteistyötä. Näytöksessä esitetään seuraavat teokset:

Tailor (2016, 14:00)

Teos dokumentoi räätäliä ja puvun valmistukseen liittyvää hienovaraista koreografiaa. Kädet tulkitsevat kangasta kuin braille-kirjoitusta, paperille kohopainettuja sormenpäillä luettavia pisteitä. Surrealismiin liittyvät viittaukset näkyvät teoksen kuvastossa. Foley-studiolla luotu äänimaailma tuo lisänsä teoksen aistimaailmaan.

Amplifier (2017, 18:00)

Saara Ekström: Amplifier (2017)

Elokuvassa Amplifier vuonna 1938 valmistunut Helsingin olympiastadion on historian solmukohtaa ilmaiseva rakennus. Funktionalistisen arkkitehtuurin puhdaslinjaista tyylisuuntaa noudattaen se edustaa optimistista utopiaa sekä historian hylänneen ihmisen unohdustilaa.

Body All Eyes (2018, 15:00)

Saara Ekström: Body All Eyes (2018)

Body All Eyes on elegia steriilille ja myyteistä riisutulle taivaalle, jossa arkaaiset tarinat lentämisestä läpi ajan ja tilan törmäävät teknologiseen ja pragmaattiseen maailmaan. Nyt stratosfääriä hallitsevat lentokoneet, miehittämättömät droonit ja tiedustelusatelliitit omistavat sen kaikkialla olevan ja kaikkinäkevän silmän, joka ennen kuului vain jumalille ja heidän sanansaattajilleen, linnuille. Kokeellisessa 8mm lyhyelokuvassa yliluonnollinen, mekaaninen, ruumiillinen ja transsendentaalinen haastavat ja syleilevät toisiaan. Linnuksi naamioitunut akrobaatti kuljettaa katsojaa halki kuvavirran kohti arvoituksellisia näkyjä, jotka aaltoilevat painottomina taivaan ja maan välillä.

Biblion (2019, 14:00)

Saara Ekström & Eero Tammi: Biblion (2019)

Biblion on poeettinen tutkielma kirjasta välineenä. Se kulkee kolmessa rinnakkaisessa mustavalkoisessa ja värillisessä kuvassa yhdistettynä mielikuvia herättävään ääniraitaan. Öinen tunnelma johdattaa tietä unenomaiseen maailmaan, jossa lukeminen ei ole tarpeen ja jossa kirjat uneksivat omasta katoamisestaan.

Artor Jesus Inkerön Swole osana Body Rights -näytöstä

Artor Jesus Inkerö: Swole (2017)

Artor Jesus Inkerön Swole (2017) esitetään Body Rights -näytöksessä Kinopalatsi 7:ssa lauantaina 26.9. klo 20:45. Swole dokumentoi sitoumustani diettaukseen ja salitransformaatioon ja näyttää, miten näiden ympärille rakentuvat yhteisöt ylläpitävät itseään tekstaamisen ja videoiden jakamisen kautta. Opin uuden yhteisöni sanastoa ja käyttäytymistä samaistumalla.


Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa, 17.–27.9.2020

Lisätietoa: R&A


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.