Alla vuoden 2021–2022 levityskatalogi. Katalogin videoiden täyspitkät esikatseluversiot vaativat kirjautumisen. Voit pyytää rekisteröitymistä täällä.


AV-Arkin levityskatalogi on tarkoitettu ammattimaiseen esikatseluun. Katalogin teoksia levitetään AV-arkin kansainvälisen levitystoiminnan kautta lukuisiin tapahtumiin ja elokuvafestivaaleille ympäri maailmaa.

Lisätietoja palveluistamme ja hinnasto täällä.


Levityskatalogi 2021–2022

Vuoden 2021-2022 levityskatalogin yksikanavaiset työt on valinnut vieraileva kuraattori Boris Nelepo (Venäjä), yhdessä AV-arkin henkilökunnan kanssa.

Matti Harju: El Centro (2021, 07:14)

Nuori Anon löytää kaiken digitaalisen ja binäärisen alkujuuren luokkaretkellä New Yorkissa ja päätyy yllättävään lopputulemaan. Assosiatiivinen ja abstraktisti rakentunut video kommunikaation rajoista analogisen ja digitaalisen jättömailla – tutkielma katsomisen ja ymmärtämisen välisistä aukoista. Teoksen monimuotoisuus pohtii näennäisen aineettomuuden ja yhteyksien nykytilaa: miten menneisyys on sisäänkoodattu tiettyihin tallennusvälineisiin ja miten se käyttäytyy internetin radikaalin tasapäistämisen jälkeen. Analogista videosignaalia ja sen kompression eri muotoja yhdistelevä kuva tuottaa eräänlaista nostalgiaa ja vieraantuneisuutta painottavaa estetiikkaa.

Flis Holland: Subserotic Bulge (2021, 17:42)

Vuonna 2019 eräs rautameteoriitti jauhettiin tomuksi, sekoitettiin rahkaan ja syötettiin 36 henkilölle. Flisin kohtu oli pian tämän jälkeen täynnä kasvaimia. Hänen vatsansa turposi, kun lihaisa kappale valtasi itselleen tilaa hämmästyttävällä vauhdilla. Ensimmäisestä sormen tökkäisystä lääketieteen verkkoportaali WebMD:n ja röntgenkuviin jokainen diagnoosityökalu epäonnistui tehtävässään. Mutta Flisin kertomus prosessista on kovin erilainen kuin potilaskertomus. Video esittää kysymyksiä diagnoosista sekä siitä, miten joidenkin henkilöiden todistus sivuutetaan epäluotettavana. Putoavista meteoriiteista transkokemukseen terveydenhoitojärjestelmässä ulottuva dokumentaarinen teos liukuu tieteisfiktioon – eikä aina ole selvää, mikä osa on mitäkin. Verkkoesityksissä suositellaan kuulokkeita!

Joel Karppanen: Luontoelokuva (2021, 10:37)

Kuva- ja ekokriittinen essee-elokuva simuloidusta luonnosta ja kansallispuistoista – metsän eläimistä, petokuvaajista ja suomalaisesta maisemasta. Vanhat arkistokatkelmat yhdistyvät nykypäivän kuvastoon luontokuvauksen kulisseista. Ääniraidalla luonnon äänet sekoittuvat synteettiseen linnunlauluun. 

Anssi Kasitonni: Deus ex machina (2021, 04:00)

Siimat näkyy, illuusio murtuu.

Jenni & Lauri Luhta: Syndafloden (2021, 81:20)

Syndafloden (“Vedenpaisumus”) on Jenni ja Lauri Luhdan ensimmäinen kokopitkä elokuva. Se perustuu Leonardo da Vincin yli 500 vuotta vanhoihin profetioihin ja arvoituksiin, joita elokuvassa selostaa ruotsia puhuva Kuolema Jenni Luhdan esittämänä. Elokuva näyttää nykymaailman kriisit ja aikamme kulttuurin kuvaston Leonardon sanojen ja näkyjen lävitse.

Minna Långström: Photosphere (2021, 16:38)

Photosphere käsittelee erään Hollywood-studioelokuvalaboratorion ja aurinko-observatorion välistä yhteyttä selluloidifilmien aikakaudella. Se kuvaa Sara Martinia, aurinkotähtitieteilijää, joka käytti filmiä tutkimusmateriaalina 1990-luvun loppuun saakka, jolloin digitaalinen video korvasi filmin. Arkistomateriaaliin elokuvalaboratoriosta Pathé Laboratories Hollywood Hillsissä Photosphere yhdistää Martinin ja hänen työtoverinsa taltioiman filmimateriaaliin auringosta sekä kuvia tähtitieteilijästä, kun hän asentaa puutarhassaan olevaa aurinkoputkeaan käyttövalmiuteen.

Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening (2020, 19:05)

A Spring Bright Evening on animaatiota ja dokumentaarisia otoksia yhdistelevä teos, jonka ääniraitana toimii akateemisen mieskuoron, Brahe Djäknarin, lauluesitykset. Elokuva sijoittuu monilta suljettuun ja salamyhkäiseen maailmaan, jossa kouluttaudutaan nyky-yhteiskuntaan verkostoitumisen ja perinteiden vahvistamisen myötä. Teos esittelee etikettiä ja eleitä, jotka on koodattu muodostumaan kuulumisen merkitsijöiksi. Kuvasto viittaa historiallisiin ja nykyaikaisiin stereotyyppeihin ja kertomuksiin ja sivuaa identiteetin, etnisyyden, kulttuuriperinnön ja luokkarakenteen kysymyksiä. Samalla se tutkii maskuliinisuuden ja luokkanousun tavoittelun suhdetta. Elokuva näyttää yhteiskunnan osion, joka on tarpeeksi normalisoitu ollakseen näkymätön mutta toimii suljettuna ryhmänä, joka on muuntanut länsimaisen elitismin ominaisuudet ja ilmiasun heimounivormuksi ja ilmaisumuodoksi.

Leena Pukki: Limakon aika (2021, 09:50)

Videoteoksessa limakkojen liike yhdistyy kuvioihin, jotka on valittu karjalaisista kuvatäkeistä. Limakot ovat alkeellisia aitotumallisia eliöitä, jotka pystyvät liikkumaan, vaikka niillä ei ole aivoja tai neurojärjestelmää. Taustalla kuultava runo käsittelee ajan, kiertokulun ja maatumisen teemoja.

Anni Puolakka: Sydämestä (2021, 14:14)

Nukkuvan ihmisen sisällä Toxoplasma Gondii -loinen kommunikoi. Se tarinoi matkastaan sydämeen ja kohtalokkaasta tapaamisestaan sikiön kanssa. Kun ihminen herää ja alkaa liikkua, Toxoplasma innostuu. Loisen elämä on yhtä läheisyyden kiertuetta. Ihminen uneksii hetkistä vauvan kanssa, mutta loinen on sisäistynyt häneen ihmisiäksi.

Azar Saiyar: Lailan omena (2021, 08:04)

Lailan omena on arkistokuvaan ja haastatteluihin pohjaava videoteos lapsuudesta, kasvamisesta, oppimisesta ja säännöistä.

Mika Taanila: Epäonnistunut tyhjyys. Aika (2021, 13:48)

Yhtäkkiä aikaa on valtavasti. Ensin kaikki on mahdollista. Mitä tahansa saattaa tapahtua. Vähitellen mahdollinen muuttuu mahdottomaksi.

Salla Tykkä: Europe – Europa (2021, 43:51)

Europe – Europa on elokuvamuotoinen tutkimus tekijän vallasta ja asemasta. Se osoittaa, että keinot, joita käytämme kuvaamaan ja tallentamaan maailmaa, samanaikaisesti muuttavat ja rakentavat sitä.