Profeetta

Veli Granö

Markku Mäkisen lapsuudenkotiin iski salama. Tulipallo tunkeutui radiosta huoneeseen ja syöksyi ikkunasta ulos. Tuo hetki muutti Markun maailman. Salaman kirkkaus paljasti hänelle huoneessa olleet näkymättömät olennot. Mäkisen mukaan hänen maailmansa avautui ja hän alkoi nähdä asioita, joita muut eivät näe. Tästä lähtien lapsi leikki vain tonttujen ja keijujen kanssa. Nuorukaisena hän pakeni ymmärtämätöntä maailmaa pieneen erämajaan ja erakoitui vuosiksi. Mäkisen luontosuhde on yhä poikkeavan intensiivinen. Hän lähti kuvausten päätyttyä erämaahan, haaveenaan sukeltaa ajan ja paikan rajat kadottavaan metsänpeittoon. Matka pohjoisissa metsissä kestää vähintään vuoden, mutta paluu ei ole varma. Mäkisen maailmankuva on kofliktissa rationaalisen maailman vaatimusten kanssa. Elokuva vertaa Markku Mäkisen kamppailua maailmansa säilyttämiseksi taidemaalari Oscar Parviaisen (1880–1938) kohtaloon.

Tuotantovuosi
2011
Kesto
00:22:55
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Profeetta
Suomenkielinen nimi
Profeetta
Englanninkielinen nimi
Prophet
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Kuvasuhde
16:9
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Veli Granö (Käsikirjoittaja), Veli Granö (Leikkaaja), Veli Granö (Ohjaaja), Rued Laggaard (Säveltäjä), Veli Granö (Tekijä), Veli Granö (Kuvaaja), Milja Viita (Näyttelijä), Markku Mäkinen (Näyttelijä), Hiski Salo (Näyttelijä), Suomen Kulttuurirahasto (Rahoittaja), AVEK - The Promotion Centre for Audiovisual Culture (Rahoittaja), Veli Granö (Ääni)
Pressikuvat
Veli Granö on kansainvälisesti tunnuettu ja arvostettu nykytaiteilija, jonka ilmaisukeinoja ovat valokuva, installaatio ja elokuva. Hän on opiskellut Porin taidekoulussa 1976–78 ja Lahden muotoiluinstituutissa 1983–86. Hän on toiminut opettajana Lahden muotoilu- ja taideinstituutissa, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa sekä Kuvataideakatemiassa, jossa hän on toiminut tila-aikataiteiden professorina vuosina 2011 ja 2014. Teoksissaan Granö on usein käsitellyt vaihtoehtoisten todellisuuksien teemaa. Hänen töitään on näytetty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, biennaaleilla ja festivaaleilla Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa vuodesta 1983 lähtien.