Äiti, odottava tulkinta

Kantonen Pekka, Kantonen Lea

Video on performanssitaltiointi Nykytaiteen museon Kiasman esityksistä, joiden aikana Lea oli viimeisillään raskaana. Esitys on yhden naisen multimediaooppera. Sen osatekijät ovat emotionaalinen hengellisiin lauluihin perustuva lauluimprovisaatio, kaksi videoprojisointia, diakuvat, kaitafilmi ja haastatteluista koostettu ääninauha. Esitys kertoo Lean nuorena kuolleen äidin elämäntarinan brechtiläisen tragedian tapaan. Äidin nuoruuden haave oli oopperalaulajan ura, mutta hänestä tuli kuvataiteen opettaja ja lasten synnyttyä kotiäiti. Korvasiko uskonnollinen hurmio luomisen hurmion?

Tuotantovuosi
1999
Kesto
01:12:33
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Äiti, odottava tulkinta
Suomenkielinen nimi

Äiti, odottava tulkinta

Englanninkielinen nimi

Mother, pregnant version

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Ei
Työryhmä
Lea Kantonen (Kuvaaja), Pekka Kantonen (Kuvaaja), Pekka Kantonen (Käsikirjoittaja), Lea Kantonen (Käsikirjoittaja), Pekka Kantonen (Leikkaaja), Lea Kantonen (Ohjaaja), Pekka Kantonen (Ohjaaja), Pekka Kantonen (Tekijä), Lea Kantonen (Tekijä), Pekka Kantonen (Äänisuunnittelu), Lea Kantonen (Näyttelijä)
Pressikuvat

Lea Kantonen

Syntynyt: 1956

Lea Kantonen on taiteellisen tutkimuksen emeritaprofessori Taideyliopistossa, ja hän johtaa Koneen säätiön rahoittamaa tutkimushanketta Otetaan museo takaisin – yhteisömuseoiden avaaminen alkuperäiskansojen taiteelle. Hän kuuluu suomalaisen performanssi-, video-, ympäristö- ja yhteisötaiteen pioneerisukupolveen. 1980-luvulla hän toimi taiteilijaryhmissä Turppi ja Auki. Uhritanssi (1984) oli hänen lopputyönsä osa ja Suomen Taideakatemian koulun lopputöiden ensimmäinen performanssi. Hänen väitöskirjansa Teltta – Kohtaamisia nuorten taidetyöpajoissa (2005) oli ensimmäinen suomenkielinen yhteisötaiteen alan väitöskirja. Vuodesta 1999 hän on yhdessä Pekka Kantosen kanssa ja yhteistyössä Tatuutsi Maxakwaxi -koulukeskuksen kanssa läntisessä Sierra Madren vuoristossa ja vuodesta 2014 Nayaritin autonomisessa yliopistossa (UAN) toimivan Sembrando-videokollektiivin kanssa toteuttanut yhteisölähtöisiä performansseja ja videoinstallaatioita Meksikossa. Hänen taiteelliselle tutkimukselleen on ominaista dekoloniaalinen metodologia ja monikielinen dramaturgia. Kantosten töitä on esitetty sekä paikallisesti kulttuurikeskuksissa että kansainvälisesti videofestivaaleilla ja taidemuseoissa. Vuonna 2011 he saivat AVEK-mediataidepalkinnon.

Pekka Kantonen

Syntynyt: 1955

Pekka Kantonen kuuluu suomalaisen performanssi-, video-, ympäristö- ja yhteisötaiteen pioneerisukupolveen. 1980-luvulla hän toimi taideryhmissä Turppi ja Auki. 1990-luvun alusta lähtien hän on kuvannut läheistensä kanssa videopäiväkirjaa ja toteuttanut yhdessä Lea Kantosen kanssa eri medioita hyödyntäviä yhteisölähtöisiä taide- ja tutkimusprojekteja erityisesti Meksikossa ja Saamenmaalla. Hänen taiteellinen tohtorintyönsä, Generational Filming (2017), käsittelee taiteilijaparin kehittämää yhteisöllistä videokuvauksen metodia, jossa katsomistapahtuma syventää ja ristiriitaistaa katsomiskokemuksen. YouTube-projekti Kolme kertaa vuosikymmen (3xDecade) on päivittäin täydentyvä videopäiväkirja, joka kattaa kolme vuosikymmentä. Sen on tarkoitus jatkua vuoteen 2030 asti. Kantosten töitä on esitetty sekä paikallisesti kulttuurikeskuksissa että kansainvälisesti videofestivaaleilla ja taidemuseoissa. Vuonna 2011 he saivat AVEK-mediataidepalkinnon.