Suomi-Neito
Lea Kantonen
Video kertoo ihmisen tuhoavasta ja suojelevasta suhteesta luontoon. Erämaalammen rannalla Suomi-neidoksi pukeutunut esiintyjä uhkaa kirveellä ohimoaan ja toisella kädellä hän suojelee päätään. Äiti, isä ja pieni lapsi tekevät arkisia askareita erämaassa, jossa puut ovat saaneet lahota rauhassa. Video on kuvattu Kessin erämaa-alueella Inarissa samaan aikaan, kun Metsähallitus aikoi hakata alueen puut avohakkuilla ja syntyi kansanliike Kessin puiden suojelemiseksi.
Tuotantovuosi
1988
Kesto
00:11:44
Tyyppi
Asiasanat
aktivismi,
arki,
elämäntapa,
erämaat,
kokeelliset elokuvat,
luonnonsuojelu,
mediataide,
performanssi
Alkuperäinen nimi
Suomi-Neito
Suomenkielinen nimi
Suomi-Neito
Englanninkielinen nimi
The Maiden of Finland
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Pekka Kantonen (Kuvaaja), Lea Kantonen (Kuvaaja), Pekka Kantonen (Käsikirjoittaja), Lea Kantonen (Käsikirjoittaja), Lea Kantonen (Leikkaaja), Pekka Kantonen (Leikkaaja), Pekka Kantonen (Ohjaaja), Lea Kantonen (Ohjaaja), Pekka Kantonen (Tekijä), Lea Kantonen (Tekijä), Pekka Kantonen (Äänisuunnittelu), Lea Kantonen (Näyttelijä), Pekka Kantonen (Näyttelijä), Lea Kantonen (Äänisuunnittelu)
Pressikuvat
Lea Kantonen
Syntynyt: 1956
Lea Kantonen on taiteellisen tutkimuksen emeritaprofessori Taideyliopistossa, ja hän johtaa Koneen säätiön rahoittamaa tutkimushanketta Otetaan museo takaisin – yhteisömuseoiden avaaminen alkuperäiskansojen taiteelle. Hän kuuluu suomalaisen performanssi-, video-, ympäristö- ja yhteisötaiteen pioneerisukupolveen. 1980-luvulla hän toimi taiteilijaryhmissä Turppi ja Auki. Uhritanssi (1984) oli hänen lopputyönsä osa ja Suomen Taideakatemian koulun lopputöiden ensimmäinen performanssi. Hänen väitöskirjansa Teltta – Kohtaamisia nuorten taidetyöpajoissa (2005) oli ensimmäinen suomenkielinen yhteisötaiteen alan väitöskirja. Vuodesta 1999 hän on yhdessä Pekka Kantosen kanssa ja yhteistyössä Tatuutsi Maxakwaxi -koulukeskuksen kanssa läntisessä Sierra Madren vuoristossa ja vuodesta 2014 Nayaritin autonomisessa yliopistossa (UAN) toimivan Sembrando-videokollektiivin kanssa toteuttanut yhteisölähtöisiä performansseja ja videoinstallaatioita Meksikossa. Hänen taiteelliselle tutkimukselleen on ominaista dekoloniaalinen metodologia ja monikielinen dramaturgia. Kantosten töitä on esitetty sekä paikallisesti kulttuurikeskuksissa että kansainvälisesti videofestivaaleilla ja taidemuseoissa. Vuonna 2011 he saivat AVEK-mediataidepalkinnon.
6 teosta