Olen vesilähde, muistikuvia kahdesta raskaudesta ja synnytyksestä

Kantonen Pekka, Kantonen Lea

Videon lähtökohtana on Lea Kantosen osuus Auki-ryhmän Jumalan silmä -esityksessä. Gestalt-terapian unityöskentelyn pohjalta luotu sisäinen dialogi käsittelee esiintyjän kokemusta synnytyksestä. Henkilökohtainen kokemus laajenee ihmisluonnosta Maa-planeetan luontoon ja karnevalisoituu cha cha cha -synnytykseksi. Video huipentuu kolmen raskaana olevan naisen uiskentelevaan tanssiin painottomassa tilassa valaiden laulaessa.

Tuotantovuosi
1991
Kesto
00:16:40
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Olen vesilähde, muistikuvia kahdesta raskaudesta ja synnytyksestä
Suomenkielinen nimi

Olen vesilähde, muistikuvia kahdesta raskaudesta ja synnytyksestä

Englanninkielinen nimi

I am a Spring, memories of two pregnancies and childbirth.

Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Pekka Kantonen (Kuvaaja), Kimmo Koskela (Kuvaaja), Pekka Kantonen (Käsikirjoittaja), Lea Kantonen (Käsikirjoittaja), Pekka Kantonen (Leikkaaja), Kimmo Koskela (Leikkaaja), Lea Kantonen (Ohjaaja), Kimmo Koskela (Ohjaaja), Pekka Kantonen (Ohjaaja), Pekka Kantonen (Tekijä), Lea Kantonen (Tekijä), Kimmo Koskela Ky (Tuottaja), Pekka Kantonen (Äänisuunnittelu), Kimmo Koskela (Äänisuunnittelu), Pekka Kantonen (Näyttelijä), Taina Nyström (Näyttelijä), Lea Kantonen (Näyttelijä), Riitta Pasanen (Näyttelijä), Ukko Kantonen (Näyttelijä), AVEK (Rahoittaja), VISEK (Rahoittaja)
Pressikuvat

Lea Kantonen

Syntynyt: 1956

Lea Kantonen on taiteellisen tutkimuksen emeritaprofessori Taideyliopistossa, ja hän johtaa Koneen säätiön rahoittamaa tutkimushanketta Otetaan museo takaisin – yhteisömuseoiden avaaminen alkuperäiskansojen taiteelle. Hän kuuluu suomalaisen performanssi-, video-, ympäristö- ja yhteisötaiteen pioneerisukupolveen. 1980-luvulla hän toimi taiteilijaryhmissä Turppi ja Auki. Uhritanssi (1984) oli hänen lopputyönsä osa ja Suomen Taideakatemian koulun lopputöiden ensimmäinen performanssi. Hänen väitöskirjansa Teltta – Kohtaamisia nuorten taidetyöpajoissa (2005) oli ensimmäinen suomenkielinen yhteisötaiteen alan väitöskirja. Vuodesta 1999 hän on yhdessä Pekka Kantosen kanssa ja yhteistyössä Tatuutsi Maxakwaxi -koulukeskuksen kanssa läntisessä Sierra Madren vuoristossa ja vuodesta 2014 Nayaritin autonomisessa yliopistossa (UAN) toimivan Sembrando-videokollektiivin kanssa toteuttanut yhteisölähtöisiä performansseja ja videoinstallaatioita Meksikossa. Hänen taiteelliselle tutkimukselleen on ominaista dekoloniaalinen metodologia ja monikielinen dramaturgia. Kantosten töitä on esitetty sekä paikallisesti kulttuurikeskuksissa että kansainvälisesti videofestivaaleilla ja taidemuseoissa. Vuonna 2011 he saivat AVEK-mediataidepalkinnon.

Pekka Kantonen

Syntynyt: 1955

Pekka Kantonen kuuluu suomalaisen performanssi-, video-, ympäristö- ja yhteisötaiteen pioneerisukupolveen. 1980-luvulla hän toimi taideryhmissä Turppi ja Auki. 1990-luvun alusta lähtien hän on kuvannut läheistensä kanssa videopäiväkirjaa ja toteuttanut yhdessä Lea Kantosen kanssa eri medioita hyödyntäviä yhteisölähtöisiä taide- ja tutkimusprojekteja erityisesti Meksikossa ja Saamenmaalla. Hänen taiteellinen tohtorintyönsä, Generational Filming (2017), käsittelee taiteilijaparin kehittämää yhteisöllistä videokuvauksen metodia, jossa katsomistapahtuma syventää ja ristiriitaistaa katsomiskokemuksen. YouTube-projekti Kolme kertaa vuosikymmen (3xDecade) on päivittäin täydentyvä videopäiväkirja, joka kattaa kolme vuosikymmentä. Sen on tarkoitus jatkua vuoteen 2030 asti. Kantosten töitä on esitetty sekä paikallisesti kulttuurikeskuksissa että kansainvälisesti videofestivaaleilla ja taidemuseoissa. Vuonna 2011 he saivat AVEK-mediataidepalkinnon.