Tusinan verran taiteilijoidemme teoksia Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa

50. juhlavuottaan viettävä Tampereen elokuvajuhlat on julkaissut kilpasarjojensa valinnat. Kotimaisessa kilpailussa nähdään yhteensä 29 lyhyttä ja 9 pitkää elokuvaa, niin animaatioita, fiktio-, dokumentti- kuin kokeellisiakin elokuvia. Tänä vuonna kotimaiseen kilpailuun valituista teoksista 12 on AV-arkin taiteilijoiden teoksia. Osa valikoitui kilpailuuun AV-arkin levityksestä, osa taiteilijoiden itse ilmoittamina.

Taiteilijoidemme teokset kotimaisessa kilpailussa:

Kotimainen kilpailu 7

Pe 6.3. klo 11:00 Plevna 5

Tykkä: Untitled (White – Alps) (2019)

Salla Tykkä: Untitled (White – Alps) (2019, 70:00)

Matkakertomuselokuva katsomisesta ja ihmisen halusta nähdä ja ymmärtää maailmaa sekä aistihavaintojen riittämättömyydestä mielen kurottaessa yhä syvemmälle materiaan, aikaan, avaruuteen.

Kotimainen kilpailu 8

Pe 6.3. klo 13:30 Plevna 2 & la 7.3. klo 16:00 Plevna 5

Milja Viita: When We Are Nothing Left (2020)

Milja Viita: When We Are Nothing Left (2020: 08:00)

William Blaken hengessä syntynyt minimalistinen elokuvatutkielma ajasta, äärettömyydestä ja elämänkierrosta. Elokuva on kuvattu Bolexilla ja kehitetty käsin Filmifarmilla, Kanadan Ontariossa kesällä 2018.

Maija Blåfield: The Fantastic (2020)

Maija Blåfield: The Fantastic (2020, 30:00)

The Fantastic on elokuva mielikuvituksesta ja tuntemattoman kohtaamisesta. Entiset pohjoiskorealaiset kertovat kotimaassaan salaa katsomistaan kielletyistä ulkomaisista elokuvista. Millaiseksi he kuvittelivat tuntemattoman ulkomaailman, kun tietolähteenä toimivat salakuljetetut fiktioelokuvat? The Fantastic kääntää nurin asetelman, jossa länsimaalaiset tirkistelevät suljetun valtion arkielämää. Tässä elokuvassa pohjoiskorealaiset kohdistavat kiinnostuksensa ulkomaailmaan. Dokumentaarisen kuvan ohella elokuva sisältää digitaalisia efektejä.

Kotimainen kilpailu 9

Pe 6.3. klo 18:30 Plevna 2 & la 7.3. klo 21 Plevna 5

Pilvi Takala: If Your Heart Wants It (remix) (2020)

Pilvi Takala: If Your Heart Wants It (Remix) (2020, 16:00)

SLUSH on Helsingissä vuosittain tapahtuva kolmen päivän supertapahtuma, jonka tarkoituksena on elävöittää tech-startup-yhteisöä tuomalla yhteen yrittäjiä ja riskisijoittajia juhlien kaltaiseen ympäristöön. If your heart wants it (remix) perustuu Takalan vuonna 2018 SLUSHissa tekemään tutkimustyöhön. Takala kehitteli monitieteisen tiiminsä ja kuvausryhmänsä kanssa startupin päästäkseen tapahtumaan. 

Niina Suominen: Mikä aika on? (2020)

Niina Suominen: Mikä aika on? (2020, 08:00)

Aikamme olemus luupin alla. Teoksen lähtökohta oli visuaalisesti kiinnostavan ja intensiivisen, kaleidoskooppimaisen runsaan kokonaisuuden luominen ja rytmittäminen yhteen säveltäjä Jukka Ruohomäen (s.1947) saman nimisen ääniteoksen kanssa. Sävellyksen äänimateriaali on toteutettu vuonna 1970 Erkki Kurenniemen suunnittelemalla DIMI-syntesoijalla. Teoksen filmimateriaali (16mm) on ohjaajan itsensä kuvaamaa ja kehittämää, lukuun ottamatta sotakuvia, jotka ovat found footage -materiaalia. Mikä aika on? asettaa ajan kokemuksen pohdinnan keskiöön. Teoksen ihmishahmot ovat kiintopisteitä ajan kulumisen ja loppumisen pohdinnoille. Sotakuvat toimivat universaaleina symboleina, jotka heijastavat ihmisluonnossa kaikkina aikakausina ilmenevää väkivaltaa. Teoksen kautta on mahdollista pohtia ajan katoavaista olemusta sekä katsojan suhdetta konfliktien täyteiseen aikaan, jota elämme.

Minna Rainio & Mark Roberts: To Teach a Bird to Fly (2020)

Minna Rainio & Mark Roberts: To Teach a Bird to Fly (2020, 24:00)

To Teach a Bird to Fly on kokeellinen dokufiktiivinen lyhytelokuva, joka tarkastelee lintujen sukupuuttoaaltoa ja ilmastonmuutosta tulevaisuuden näkökulmasta kerrotun fiktiivisen tarinan välityksellä.

Kotimainen kilpailu 10

Pe 6.3. klo 16:00 Plevna 5 & la 7.3. klo 13:30 Plevna 2

Blom: Kanarialintu (2020)

Risto-Pekka Blom: Kanarialintu (2020, 05:00)

Kanarialintu kertoo kiusaamisen ketjuuntumisesta ja siitä kuinka olemme kaikki omalla tavallamme rikkinäisiä. Teoksessa yhdistyy, raadollis-runollinen teksti ja yksi pitkä kuva koulusta, jonka hämärissä vessan nurkissa on kiusattu heikompia iät ja ajat.

Jan Ijäs: Waste no. 4 New York, New York

Jan Ijäs: Waste no. 4 New York, New York (2019, 20:00)

Waste no.4 New York, New York käydään kaupungin historia läpi kahdessakymmenessä minuutissa kahdentoista hautausmaan ja yhden kaatopaikan kautta. Teos on neljäs itsenäinen episodi kymmenosaisesta teoskokonaisuudesta Waste. 

Kotimainen kilpailu 11

To 5.3. 16:00 & la 7.3. 18:30

Pasi ”Sleeping” Myllymäki: Fill the Screen (2019)

Pasi “Sleeping” Myllymäki: Fill the Screen (2019, 18:00)

Fill the Screen muistuttaa meitä siitä, että elokuvataide on kuvallisen ja äänellisen taiteen loistelias hybridi.

Vesa-Pekka Rannikko: Multi-Faith Prayer Room (2020)

Vesa-Pekka Rannikko: Multi-Faith Prayer Room (2020, 06:00)

Piirrosanimaatiossa ”Multi-faith Prayer Room” matkustamisen välitila yhdistyy muistin  assosiatiivisuuteen. Jatkuvassa muotoutumisen tilassa oleva teos rinnastaa lentokenttien transit-alueen ja inhimillistettyjen lintujen kuvaston fragmentaariseen kirjoitettuun kerrontaan. Teoksen pohjana on Heathrow’n lentokentän kaikkien uskontojen edustajille avoin hiljentymishuone.  

Jonna Kina: Akiya (2020)

Jonna Kina: Akiya (2020, 05:00)

”Akiya” on laulumuotoinen kertomus miljoonien tyhjien ja hylättyjen talojen ilmiöstä Japanissa. Teoksessa ei kuitenkaan näytetä kuvia asumattomista rakennuksista, vaan se toimii teoksen runollisena ja käsitteellisenä elementtinä. Laulu on esitetty Nō-teatterille ominaiseen runomuotoisen puheen tyyliin. Sanat on käännetty arkaaiseen muromachi-kauden (1333-1573) japanin kieleen. Teksti perustuu sanomalehtiartikkeleiden fragmentteihin tyhjistä ja unohdetuista taloista sekä poeettisiin katkelmiin aiheesta, metafysiikkaan, omituiseen huumoriin, mikä antaa luonteen ja persoonallisuuden kuulemallemme äänelle. Teos on 35 mm filmille kuvattu yhden kohtauksen teos, jossa analoginen kelanauhuri toistaa kappaleen neutraalia taustaa vasten. Laulu assosioituu ihmisen sijaan koneeseen. Esiintyjästä tulee kone ja koneesta esiintyjä. Teos käsittelee esineiden, kielten ja ihmisten väliaikaisuutta. Teos luo mytologiaa tulevaisuudesta: vuoropuhelussa yhdistyvät perinteinen tarinankerronta ja nykyaikainen autioitumisilmiö. Saatavina myös installaatioversiona (2019). 

Larjosto: ”Mehiläishoito” (2019)

Harri Larjosto: “Mehiläishoito” (2019, 29:00)

Karhu pitämässä huolta mehiläisistä (hunajasta). Humoristinen, runollinen ja filosofinen näkemys mehiläishoidosta ja erittäin tärkeistä hyönteisistä, mehiläisistä. Lähinnä dokumentaarista aineistoa yhdistettynä fiktiiviseen tarinaan.


50. Tampereen elokuvajuhlat, 4.–8.3.2020, Tampere

Lisätietoa: Tampere Film Festival


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.