Mikä aika on?

Suominen Niina

Aikamme olemus luupin alla. Teoksen lähtökohta oli visuaalisesti kiinnostavan ja intensiivisen, kaleidoskooppimaisen runsaan kokonaisuuden luominen ja rytmittäminen yhteen säveltäjä Jukka Ruohomäen (s.1947) saman nimisen ääniteoksen kanssa. Sävellyksen äänimateriaali on toteutettu vuonna 1970 Erkki Kurenniemen suunnittelemalla DIMI-syntetisoijalla. Teoksen filmimateriaali (16mm) on ohjaajan itsensä kuvaamaa ja kehittämää, lukuun ottamatta sotakuvia, jotka ovat found footage -materiaalia. Mikä aika on? asettaa ajan kokemuksen pohdinnan keskiöön. Teoksen ihmishahmot ovat kiintopisteitä ajan kulumisen ja loppumisen pohdinnoille. Sotakuvat toimivat universaaleina symboleina, jotka heijastavat ihmisluonnossa kaikkina aikakausina ilmenevää väkivaltaa. Teoksen kautta on mahdollista pohtia ajan katoavaista olemusta sekä katsojan suhdetta konfliktien täyteiseen aikaan, jota elämme.

Tuotantovuosi
2020
Kesto
00:07:15
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Mikä aika on?
Suomenkielinen nimi

Mikä aika on?

Englanninkielinen nimi

What Time Is?

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Niina Suominen (Kuvaaja), Niina Suominen (Käsikirjoittaja), Niina Suominen (Leikkaaja), Niina Suominen (Ohjaaja), Jukka Ruohomäki (Säveltäjä), Niina Suominen (Tekijä), Niina Suominen (Tuottaja), Jukka Ruohomäki (Äänisuunnittelu), Niina Suominen (Äänisuunnittelu), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), AVEK (Rahoittaja), Force Majeure Films (Tuotantoyhtiö)
Pressikuvat
Niina Suominen on kuvataiteilija, joka tekee kokeellista liikkuvaa kuvaa usein animaatiotekniikoita hyödyntäen. Suominen on valmistunut animaatio-ohjaajaksi ja taiteellisessa työssään häntä kiinnostavat animaation perinteisten lainalaisuuksien pohtiminen ja niiden murtaminen. Suomista kiinnostavat hylätyt ympäristöt, löydetyt esineet sekä inhimillinen todellisuus. Suomisen työskentely lähtee liikkeelle tietystä aiheesta, teemasta tai esteettisesti kiinnostavan yksityiskohdan havainnoinnista, mutta improvisaatio, liike ja rytmi ovat hänen teoksissaan tärkeitä ainesosia. Suomisen aikaisemmat opinnot käsi-ja taideteollisuuden alalta sekä luonto- ja ympäristöalalta sävyttävät tekijyyttä, jossa käsityö ja analogiset laitteet ovat toteutuksen keskiössä.