Dividual Individual

Levlin Marjo

Teos on 5-kanavainen videoinstallaatio joka käsittelee niitä rotubiologisia tutkimuksia joita Florinin komitea (nykyinen Folkhälsan) suoritti ruotsinkielisillä seuduilla Suomessa 1900-luvun alussa. Teoksen fokus on Maalahdessa Pohjanmaalla vuonna 1914 toteutetuissa väestötutkimuksissa, joihin todennäköisesti myös tekijän sukulaiset joutuivat osallistumaan. Florinin komitean (nyk. Folkhälsan) ensimmäinen tehtävä oli tieteellisesti tutkia kuinka sekoittunut ruotsalainen "rotu" oli suomalaiseen. Tutkimus toteutettiin kolmessa ruotsinkielisessä pitäjässä. Ruotsissa Anders Retzius oli kehittänyt rotubiologisen työkalun, niin sanotun "kalloindeksin" jonka avulla uskottiin voivan määrittää ihmisten erot. Pitkäkalloisuus viittasi tämän mukaan analyyttiseen ajatteluun ja älykkyyteen ja lyhytkalloisuus päinvastaiseen. Teos koostuu suurilta osin tutkimukseen liittyvien suomalaisisten ja ruotsalaisisten kuva-arkistojen materiaaleista. Installaatiota rytmittävät kuvat perhosista: Florinin komitean sihteerinä toiminut Harry Federley, myöhemmin Suomen ensimmäinen genetiikan professori, oli kansainvälisesti tunnettu eläintieteilijä ja perhostutkija - ja kannatti vahvasti myös eugeniikkaa.

Tuotantovuosi
2017
Kesto
00:19:25
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Dividual Individual
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Marjo Levlin (Kuvaaja), Marjo Levlin (Käsikirjoittaja), Marjo Levlin (Leikkaaja), Marjo Levlin (Ohjaaja), Marjo Levlin (Tekijä), Marjo Levlin (Tuottaja), Johanna Storm (Äänisuunnittelu), Koneen säätiö (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), VISEK (Rahoittaja), Svenska litteratursällskapet i Finland (Rahoittaja), Bröderna Gröndahls stiftelse (Rahoittaja), Svenska Kulturfonden (Rahoittaja)
Pressikuvat
Marjo Levlin on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Teoksissaan hän käsittelee sekä henkilökohtaisia että universaaleja aiheita yhdistäen historiaa ja ajankohtaisia ilmiöitä. Taidemaalarina uranasa aloittanut Levlin työskentelee nykyään pääosin installaatioiden ja lyhytelokuvien kautta ja rakentaa usein teoskokonaisuudet kerättyjä ja löydettyjä esineitä hyödyntäen. Hänen viimeisimmissä teoksissa arkistot, tiede ja tutkimus on saanut yhä vahvemman roolin. Hänen teoksiaan on esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä festivaaleilla 1990-luvulta puolivälistä lähtien. Marjo Levlin (s. 1966 Graz, Austria) on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa (1990-91), Taidekoulu Maassa (1992-96) ja Kuvataideakatemiassa (2008-10), josta valmistui kuvataiteen maisteriksi tila-aikataiteen osastolta, liikkuva kuva pääaineena.