Trambo

Helander Marja

Trambo kuvaa saamelaisnaista, joka vaeltaa lumisessa tunturissa. Hän raahaa isoa trampoliinia ja toivoo taakan tuovan hieman iloa elon yksitoikkoiseen matkaan. Trampoliini viittaa nykyaikaan, mutta sen voi nähdä myös vankilana. 

Tuotantovuosi
2014
Kesto
00:03:32
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Trambo
Englanninkielinen nimi

Trambo

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Onneli Halonen (Kuvaaja), Tapio Seppälä (Kuvaaja), Marja Helander (Käsikirjoittaja), Marja Helander (Leikkaaja), Marja Helander (Ohjaaja), Marja Helander (Tekijä), Marja Helander (Tuottaja), Pekka Aikio (Äänisuunnittelu), Marja Helander (Esiintyjä)
Pressikuvat

Marja Helander

Syntynyt: 1965

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.