Rovaniemi 50 cent

Helander Marja

Rovaniemi 50 cent on pieni kertomus pohjoisesta kauppakeskuksesta. Antiikin Roomaa jäljittelevässä interiöörissä on lähes huomaamaton viittaus saamelaisuuteen, joka johdattaa tarinan päähenkilön absurdiin kohtaamiseen.

Tuotantovuosi
2014
Kesto
00:01:11
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Rovaniemi 50 cent
Englanninkielinen nimi

Rovaniemi 50 cent

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Onneli Sieppi (Kuvaaja), Marja Helander (Käsikirjoittaja), Kevin McLeod (Musiikki), Marja Helander (Ohjaaja), Marja Helander (Tekijä), Marja Helander (Esiintyjä), Jarno Valkonen (Esiintyjä)
Pressikuvat

Marja Helander

Syntynyt: 1965

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.