Suodji

Helander Marja

Suoja (Shelter) sovittaa vanhan tarinan Utsjoelta, Saamenmaalta, tähän päivään. Se kertoo legendan ohjaajan sukulaisesta, Oula Iivari Helanderista, ja hänen toimistaan Utsjoella Espanjan taudin aikaan vuonna 1918. Oula Iivari Helander päätti huijata kuolemaa ja otti kohtalonsa omiin käsiinsä. Tänä päivänä koronavirus on samanalainen uhka. Elokuvan päähenkilö päättää seurata Oula Iivarin jalanjälkiä. Mutta kuka lopulta on kukakin?

Tuotantovuosi
2020
Kesto
00:04:25
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Suodji
Tuotantomaat
Finland, Norway
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Mauri Lähdesmäki (Kuvaaja), Mauri Lähdesmäki (Käsikirjoittaja), Marja Helander (Käsikirjoittaja), Mauri Lähdesmäki (Leikkaaja), Marja Helander (Ohjaaja), Uyarakq (Säveltäjä), Marja Helander (Tekijä), Marja Helander / Studio Marja Helander (Tuottaja), Pekka Aikio (Äänisuunnittelu), Aslak Paltto (Näyttelijä), Marja Helander (Näyttelijä), Niiles-Ánde Harlin (Näyttelijä), Pia Andell (Näyttelijä), Esa Illi (Näyttelijä), International Sami Film Institute ISFI (Rahoittaja), Studio Marja Helander (Rahoittaja)
Pressikuvat

Marja Helander

Syntynyt: 1965

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.