Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut

Marja Helander

Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut on lyhyt tanssielokuva. Jokseenkin melankolisen tarinan esiintyjät ovat kaksi nuorta saamelaista balettiopiskelijaa: Birit ja Katja Haarla. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Tuotantovuosi
2018
Kesto
00:10:40
Tyyppi
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut
Englanninkielinen nimi

Birds in the Earth

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Mauri Lähdesmäki (Kuvaaja), Marja Helander (Käsikirjoittaja), Mauri Lähdesmäki (Leikkaaja), Marja Helander (Ohjaaja), Wimme Saari (Säveltäjä), Tapani Rinne (Säveltäjä), Marja Helander (Tekijä), Marja Helander (Tuottaja), Konsta Muffler Mikkonen (Äänisuunnittelu), Pekka Aikio (Äänisuunnittelu), Pekka Kumpulainen (Äänisuunnittelu), Outi Pieski (Assistentti), Birit Haarla (Koreografi), Katja Haarla (Koreografi), Birit Haarla (Tanssi), Katja Haarla (Tanssi)
Pressikuvat
Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.