Sõprus – Druzhba (Ystävyys)

Anu Pennanen

Sõprus – Druzhba tarkastelee Tallinnan kaupunkikuvan viimeaikaista kiivasta kehitystä sosialismista kapitalismiin kaupungissa asuvien nuorten näkökulmasta. Kaksi historian ja kielen toisistaan erottamaa nuorisoryhmää, vironkieliset ja venäjänkieliset, alkavat kiinnostua toisistaan. Heidän keskinäiset suhteensa piirtyvät eri tavoin latautuneiden julkisten kaupunkitilojen taustaa vasten. Raskaan lähihistorian merkitsemät monumentaaliset julkiset paikat soveltuvat hengailuun siinä missä nuorten suosima vastavalmistunut ostoskeskus Viru-Keskus. Nuoret, joilla on vielä aikaa vain oleilla, muuttavat paikkojen käyttötarkoituksen alkuperäisestä eroavaksi; muistomerkki on skeittimesta ja ostoskeskus romanttinen piazza. Elokuva rinnastaa yksilön arkipäiväisen, ohikiitävän kokemuksen arkkitehtuurin monumentaalisten ja aikaansa kuvastavien arvojen kanssa. Nuoret ikään kuin kelluvat paikkojen raskaan historian ja reaalikapitalismin tylyn arvomaailman yläpuolella, omiin kuvioihinsa uppoutuneina. Elokuva perustuu työpajoihin, teksteihin ja keskusteluihin elokuvassa esiintyvien yhdeksän teini-ikäisen nuoren kanssa.

Tuotantovuosi
2006
Kesto
00:30:58
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Sõprus – Druzhba
Suomenkielinen nimi
Sõprus – Druzhba (Ystävyys)
Englanninkielinen nimi
Sõprus – Druzhba (Friendship)
Tuotantomaat
Estonia
Dialogi
Kyllä
Kuvasuhde
16:9
Ääni
Ei
Työryhmä
Anu Pennanen (Käsikirjoittaja), Anu Pennanen (Leikkaaja), Anu Pennanen (Ohjaaja), Anu Pennanen (Tekijä), Sanna Kultanen (Tuottaja), VIRTA productions (Tuottaja)
Pressikuvat
Anu Pennanen on Berliinissä asuva taiteilija joka työskentelee liikkuvan kuvan parissa. Hän on kiinnostunut urbaanin arkkitehtuurin ja modernisaation vieraannuttavista vaikutuksista ihmisten arkeen. Pennanen on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin ja festivaaleille vuodesta 2004, mukaan lukien CCA Glasgowssa (2013), Nykytaiteen museo Kiasma (2012), CAC Vilnassa (2011), Pompidou-keskus Pariisissa (2010), Ars Baltica -valokuvatriennaali (2008, 2007), Frankfurter Kunstverein (2007), Manifesta 5 (2004) ja Momentum pohjoismainen taidebiennaali Mossissa, Norjassa (2004). Vuonna 2011 hänet palkittiin Kasselin Dokfestissa parhaasta mediainstallaatiosta. Vuodesta 2011 Pennanen on ollut osa taiteilijaduoa yhdessä Stéphane Querrecin kanssa.