Kineettisiä kuvia

Ruutsalo Eino

Jälkikäsitellyn filmimateriaalin avulla pyritään kinematografista liikettä runkona käyttäen antamaan ilme uudelle kuvalliselle liikkeelle ja ilmaukselle. Elokuvaruudun tehoa on lisätty maalaustietä: erilaista filmimateriaalia on raaputettu, syövytetty, rei’itetty ja maalattu. Näin on saatu aikaan erisuuntaisia ja erilaisilla nopeuksilla toimivia liikesarjoja ja "tavanomaisen filmin" ulkopuolella toimiva kuva.

Tuotantovuosi
1962
Kesto
00:04:49
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Kineettisiä kuvia
Suomenkielinen nimi

Kineettisiä kuvia

Englanninkielinen nimi

Kinetic Pictures

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Eino Ruutsalo (Kuvaaja), Eino Ruutsalo (Ohjaaja), Kaarlo Kaartinen (Säveltäjä), Otto Donner (Säveltäjä), Eino Ruutsalo (Tekijä), Eino Ruutsalo (Tuottaja), Kari Hynninen (Muusikko), Kaarlo Kaartinen (Muusikko), Matti Koskiala (Muusikko), Otto Donner (Muusikko)
Pressikuvat

Eino Ruutsalo

Syntynyt: 1921

Eino Ruutsalo (1921–2001) opiskeli maalausta ja piirustusta Parsons School of Designissa New Yorkissa (1949–50) ja Suomen taideakatemiassa Helsingissä (1952–53). Ruutsalo oli yksi keskeisimpiä suomalaisen kineettisen ja videotaiteen pioneereja. Hän oli elokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä sekä visuaalinen runoilija. Ruutsalo tunnetaan erityisesti kokeellisista lyhytelokuvistaan kuten Kineettisiä kuvia (1962). Hän kuvasi ensimmäisen elokuvansa New Yorkissa 1950-luvun alussa. Uransa aikana Ruutsalo ohjasi myös ranskalaisen New Wave -liikkeen innoittamia kokopitkiä elokuvia. Kuva: Pentti Pietinen / Eino Ruutsalon arkisto