how to skin a polar bear

Nastja Säde Rönkkö

Teoksessa How to Skin a Polar Bear Rönkkö ohjeistaa paloittelemaan yhden planeettamme uhanalaisimmista olennoista: eläimen, jonka talja ja liha voivat auttaa ihmistä selviytymään mitä karuimmissa ympäristöissä. Kuvia arktisista jäätiköistä ja sulavista jäävirroista säestää voice-over, joka kuvailee tehtävää graafisesti: ”Oi kyllä, kuulit kyllä, jokainen varvas jokaisesta käpälästä”, tämän maailman viimeisen jääkarhun käpälät on nyljettävä. Näitä ohjeita ei kuitenkaan kuviteta ja katsojan täytyy vain kuvitella prosessi katsellessaan yleviä näkymiä lumihuipuista, jään verhoamasta vulkaniitista ja virtaavasta vedestä. Maisema on täysin vailla elämää, on kuin ”tapahtuma” olisi jo tapahtunut. Kun karhu on nyljetty, ei ole enää olla mahdollista olla samastumatta eläimeen: ”tiesitkö, että sen ilmeet ovat kuin sinun, niin, ja se itkee kyyneleitä, karhun kyyneleitä.” Kun karhu on muuntunut elävästä olennosta joukoksi hyödykkeitä, epämukava tunne hiipii katsojan tajuntaan: voisiko olla, että emme ole enää itse uhanalaisia, koska kaikki lajit ovat jo kuolleet sukupuuttoon? - Ellen Mara de Wacther

Tuotantovuosi
2019
Kesto
00:10:45
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
how to skin a polar bear
Englanninkielinen nimi

how to skin a polar bear

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Laura Puikkonen (Kuvaaja), Nastja Säde Rönkkö (Kuvaaja), Nastja Säde Rönkkö (Käsikirjoittaja), Heli Kota (Leikkaaja), Nastja Säde Rönkkö (Leikkaaja), Nastja Säde Rönkkö (Ohjaaja), Timo Kaukolampi (Säveltäjä), Nastja Säde Rönkkö (Tekijä), Nastja Säde Rönkkö (Tuottaja), Timo Kaukolampi (Äänisuunnittelu), Nastja Säde Rönkkö (Näyttelijä), Tampereen taidemuseo - Tampere Art Museum (Rahoittaja), Suomen Kulttuurirahasto (Rahoittaja)
Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on helsinkiläinen taiteilija. Hänen taiteellinen työskentelynsä ulottuu videoteoksista, performansseista, installaatioista ja osallistavasta taiteesta internet- ja tekstipohjaiseen taiteeseen. Hän on toteuttanut kansainvälisiä näyttelyitä esimerkiksi Lontoon Royal Academy of Artsissa, FACT Liverpoolissa, Sydneyn Oopperatalossa sekä Kiasmassa. Viimeisimpiin näyttelyihin lukeutuu for those yet to be Espoon Modernin taiteen museo EMMAssa (2020), 24/7 Lontoon Somerset Housessa (2019), Altered Breaths, Future Feelings Tampereen Taidemuseossa sekä for your charred bones and restless soul Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa (2019). Hänet palkittiiin vuoden 2019 Nuorena taiteilijana. Tulevia projekteja on mm. Glasgow International ja XXV Mäntän Taideviikot 2021.