Miia Rinteen, Jukka Silokunnaksen ja Marja Helanderin teokset Seinäjoella ValotON-tapahtumassa

ValotON on Törnävän museoalueella 15.–16.11. klo 17-21 järjestettävä valo- ja kaupunkitapahtuma, joka tuo iloa, valoa ja elämyksellisyyttä pimeään vuodenaikaan. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Ulkoilmanäytöksessä on esillä suomalaista videotaidetta AV-arkin kokoelmista. Videotaidenäytös on koostettu Taidehallin uusien ohjelmalinjausten mukaisesti, jotka keskustelevat prosessin, dialogin, tilan ja läsnäolon kautta maaseudusta sekä urban-rural-rajapinnasta. Näytöksessä nähdään Jukka Silokunnaksen Elinkaara, Marja Helanderin Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut ja Miia Rinteen Beautiful Confusion. Näytös sopii kaikenikäisille.

Jukka Silokunnaksen Elinkaara (2011) on stop motion -animaatio, jonka lähtökohtana ovat tieteelliset dokumentit maatuvista eläimistä. Taiteilija kuvasi teoksen syntymäkotinsa pihalla; maatuvan auton hän sai lahjaksi isältään 17–vuotiaana.

Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut (2018) on Marja Helanderin lyhyt tanssielokuva. Jokseenkin melankolisen tarinan esiintyjät ovat kaksi nuorta saamelaista balettiopiskelijaa: Birit ja Katja Haarla. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Beautiful Confusion kertoo luonnosta, asioiden luonteesta ja viestikyyhkyistä. Beautiful Confusion on neljäs episodi Miia Rinteen filmisarjassa, jossa uusi teos maalataan käsin 35mm filmille aina edellisen teoksen päälle. Sarja muistuttaa ihmiskehoa, joka kantaa kokemuksia kaikilta eletyiltä vuosilta. Maalattu filmi on jälkityöstetty digitaalisesti.


ValotON valo- ja kaupunkitapahtuma 15.–16.11.2019, Törnävän museoalue, Seinäjoki

Lisätietoa: Seinäjoen kaupunki


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.