Video Art Festival Turku esittelee tuoreen ja monipuolisen kattauksen videotaidetta

AV-arkin uusien ja vanhempien jäsentaiteilijoiden teoksia on esillä monipuolisesti kolmatta kertaa järjestettävillä Video Art Festival Turku -festivaalilla. Tänä vuonna Video Art Festival Turku levittäytyy eri puolille Turun keskustaa 23.–27.5.

Jo festivaalin avajaisiltana Turun kaupunginteatterin taideseinällä on nähtävillä Timo Wrightin Embrace (2016). Teoksen lähtökohtana on hylätty puutalo, täynnä yksinäisiä huonekaluja. Hitaasti punainen savu rupeaa valumaan sisään ovista. Lopulta koko talo on peittynyt savuun.

Timo Wright: Embrace (2016)

Timo Wright: Embrace (2016)

Lauantaiaamusta sunnuntaiaamuun kaupunginteatterin taideseinällä saa vuoron Benjamin Orlowin Horses and Ants – An opera in eight acts (2017), 24-tuntinen ooppera- ja tanssivideo, joka yhdistää Suomen puolustusvoimissa kuvattua materiaalia oopperalaulaja Frida Josefin Österbergin lauluun ja koreografi-tanssija Sandra Lolaxin liikekieleen.

Carolin Kossin kolmekanavainen installaatio Emerald Green (2016) on nähtävillä festivaalin ajan torstaista alkaen joka päivä Vanhan suurtorin näyttelykonteissa. Kontit ovat avoinna klo 11–19 (perjantaina klo 11–21). Emerald Green kertoo dystooppisesta maailmasta, jossa luonto on ajettu sukupuuttoon, hengitysilma on kortilla ja aurinko on kadonnut luonnonvarojen väärinkäytön ja ihmiskunnan virheiden takia. Teoksessa keskitytään kolmeen henkilöön, jotka yrittävät selviytyä ja paeta omaan alitajuntaansa pystyäkseen uudelleenkuvittelemaan ja uudelleenrakentamaan maailman, jossa elävät.

Niin ikään torstaista sunnuntaihin on koettavissa Martta Tuomaalan installaatio FinnCycling-­Soumi-­Perkele! Vol. 2 (2017). Teos on esillä Turun kaupunginkirjaston musiikkiosastolla kirjaston aukioloaikoina. FinnCycling-Soumi-Perkele! sukeltaa suomalaisen yhteiskunnan pimeälle puolelle. Teoksessa yhdistyy politiikka, musta huumori ja protestiräppi sisäpyöräilytunnin muodossa. Yhden naisen tragikoomisessa näytelmässä spinning-tunnin irvokkuus toimii ”Suomi nousuun” -ajattelun vertauskuvana. Taiteilija on saanut tarpeekseen ja esiintyy teoksessaan kunto-ohjaajana. Viesti on selvä: ”Sä ET pysty tähän enää!”

Martta Tuomaala: FinnCycling-­Soumi-Perkele! Vol. 2 (2017)

Martta Tuomaala: FinnCycling-­Soumi-Perkele! Vol. 2 (2017)

Video Art Festival Turku pitää sisällään installaatioiden lisäksi videotaidenäytöksiä. Pinja Valjan Kuvas seuraa mun matkallain (2017, nostokuvassa) ja Johanna Lecklinin Vaikka voit kenties myös vaistota, että elämäntyylimme ovat melko lailla samanlaiset, minua ei yksinkertaisesti ole (2016) esitetään näytöksessä Tarinoita tosirakkaudesta torstaina pääkirjaston studiossa klo 14 sekä lauantaina samaan aikaan Kino Dianassa.

Uuden aallon elokuvista vaikutteensa ammentava Valjan lyhytelokuva Kuvas seuraa mun matkallain on kudelma rakkaudesta ja muistista. Elokuva on tarina hiljattain eronneesta pariskunnasta, Liljasta ja Laurasta. Ymmärtääkseen eroa paremmin Lilja haluaa keskustella menneestä suhteesta Lauran kanssa. Naisten muistot kuitenkin eroavat toisistaan, ja heidän keskustelunsa ja takaumat suhteesta kietoutuvat yhteen arvoitukselliseksi palapeliksi. Kuka saa päättää, mikä oli totta? Oliko heidän rakkautensa aitoa, vaikka se katosi?

Lecklinin teos on narsistin muotokuva. Se rakentuu päähenkilön, hänen ex-vaimonsa, tyttöystävänsä, rakastajattarensa ja esimiehensä kertomuksista. Teos koostuu monologeista, jotka esitetään taidehistoriaan viittavien tableau vivant -kuvaelmien muodossa. Haastatteluista rakentuu mahdollinen murhatarina.

Johanna Lecklin: Maybe you can even sense our lifestyles are probably comparable: I simply am not there (2016)

Johanna Lecklin: Vaikka voit kenties myös vaistota, että elämäntyylimme ovat melko lailla samanlaiset, minua ei yksinkertaisesti ole (2016)

Anikó Kuikan Valkoista sokeria (2017) esitetään perjantaina Kino Dianassa klo 18 Video Art Festival Turku -festivaalin ja newyorkilaisen Video Art & Experimental Film Festivalin yhteisnäytöksessä ”Beauty, Sex, and Shame”. Valkoista Sokeria on teos muukalaispelosta, naisvihasta ja kansanidentiteetistä. Se on myös rakkaustarina. Suomalaiset kansantarut ja kultakauden maalaukset ovat inspiroineet teosta, joka käsittelee patriarkaalista yhteiskuntaa, kulttuuriperinnön sulkeutuneisuutta sekä tämänhetkistä maahanmuuttoa ja rasismia koskevaa keskustelua.

Anikó Kuikka: Valkoista sokeria (2017)

Anikó Kuikka: Valkoista sokeria (2017)


Video Art Festival Turku VAFT, 23.–27.5.2018

Lisätietoa: VAFT