Dolastallat – Tulistella

Helander Marja

Kokeellinen lyhytelokuva kertoo saamelaisnaisesta, joka matkallaan Kuolan niemimaan vuoristoon viettää modernin nuotiotuokion odottamattoman olennon kanssa. Avara maisema kantaa jälkiä arktisesta kaivosteollisuudesta, ja teos viittaa myös vanhaan saamelaismyyttiin. 

Tuotantovuosi
2016
Kesto
00:05:48
Tyyppi
Genre
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Dolastallat - To Have a Campfire
Suomenkielinen nimi

Dolastallat – Tulistella

Englanninkielinen nimi

Dolastallat – To Have a Campfire

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Mauri Lähdesmäki (Kuvaaja), Marja Helander (Käsikirjoittaja), Mauri Lähdesmäki (Leikkaaja), Marja Helander (Ohjaaja), Tapani Rinne (Säveltäjä), Marja Helander (Tekijä), Marja Helander (Tuottaja), Kai Tuomola (Äänisuunnittelu), Pekka Aikio (Äänisuunnittelu), Kai Tuomola (Apulaisohjaaja), Mauri Lähdesmäki (Apulaisohjaaja), Marja Helander (Esiintyjä)
Pressikuvat

Marja Helander

Syntynyt: 1965

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.