Preludi Op. 28 nro 2

Jenni Toikka

Pitkän yhtenäisen oton aikana näemme kahden henkilön vuoroin soittavan pianoa ja vuoroin kuuntelevan. Kappale on molemmilla soittokerroilla sama – Chopinin Preludi Op. 28 nro 2 – mutta esittäjän vaihtuessa vaihtuu samalla tulkinta kappaleesta ja se, kenen näkökulmasta kappaletta ja sen esittämistä tarkastellaan. Katkeamaton soitto ja leikkaamaton otto kiinnittävät tahollaan tapahtuman yhteen ajalliseen hetkeen, mutta kameran liikkuessa ja henkilöiden paikkojen vaihtuessa aika yhtä lailla kerrostuu. Soittajasta tulee kuuntelija ja kuuntelijasta soittaja. Ingmar Bergmanin Syyssonaatin (1978) eräässä keskeisessä kohtauksessa äiti ja tytär soittavat vuorollaan toisilleen kyseisen sävellyksen. Koska molemmat tuntevat teoksen, he pystyvät asettautumaan toisen asemaan kuunnellessaan ja katsellessaan toisen soittoa. Tämän kaltainen tilanne nostaa esille kysymyksiä vastavuoroisuuden tunteesta, simultaanisuudesta ja aistienvälisyydestä. Voisivatko roolit sekoittua katsojasta ja kuuntelijasta katsottavaksi ja kuunneltavaksi? Voiko toisen soittoa seuratessa tuntea omat kätensä, sormensa koskettimilla?

Tuotantovuosi
2022
Kesto
00:08:25
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Preludi Op. 28 nro 2
Suomenkielinen nimi

Preludi Op. 28 nro 2

Englanninkielinen nimi

Prelude Op. 28 No. 2

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Ville Piippo (Kuvaaja), Jenni Toikka (Käsikirjoittaja), Jenni Toikka (Leikkaaja), Sampo Siren (Leikkaaja), Jenni Toikka (Ohjaaja), Frédéric Chopin (Säveltäjä), Jenni Toikka (Tekijä), Jenni Toikka (Tuottaja), Kasperi Laine (Äänisuunnittelu), Haarla Seidi (Näyttelijä), Meri Nenonen (Näyttelijä), Kiasma (Rahoittaja), AVEK - The Promotion Centre for Audiovisual Culture (Rahoittaja)
Pressikuvat

Jenni Toikka

Syntynyt: 1983

Kuvataiteilija Jenni Toikka (s. 1983) työskentelee pääasiallisesti liikkuvan kuvan kanssa. Toikka valmistui Kuvataideakatemiasta 2012. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä Helsingissä, muun muassa Sinnessä, Forum Boxissa ja Kluuvin galleriassa. Syksyllä 2019 hänen teoksiaan oli esillä Helsingin taidemuseossa yksityisnäyttelyssä Reel. Toikan teoksia on Saastamoisen säätiön, Espoon Modernin taiteen museon EMMAn ja Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa.