Lighthouse

Toikka Jenni

Näemme ajattoman kuvan naisesta lukemassa uima-altaan reunalla. Kamera lähtee hitaasti liikkeelle paljastaen pehmeän valkoista seinäpintaa ja puisia oviaukkoja. Kamera etenee terassin reunaan asti, jossa nainen jälleen istuu. Asetelma on nyt sama kuin filmin alussa. Mies kääntyy naista kohti ja rajaa käsillään naisen kuvitteelliseen kuvaan istumassa rakennuksen ja metsän rajalla. Hän näyttäytyy nyt hetkellisenä vierailijana tuossa ympäristössä, kun taas lukevasta hahmosta välittyy toisenlainen läsnäolo, kuuluminen paikkaan. Videoteos Lighthouse on kuvattu 16 mm filmille Alvar Aallon suunnittelemassa Maison Louis Carréssa, Bazoches-sur-Guyonnessa lähellä Pariisia. Tämä taiteen keräilijä Louis Carrén ja hänen Olga-vaimonsa tilaama talo valmistui 1959. Rakennus nousi näkyväksi maamerkiksi korkealle mäenrinteeseen, josta avautui näkymä yli maaseudun vainioiden. Nykyisin taloa ympäröi korkeaksi kasvanut metsä, joka sulkee sen muistoksi omalta aikakaudeltaan. Teoksessa tärkeässä osassa ovatkin siirtymät rakennetun ja orgaanisen välillä, niin materiaalisesti kuin psykologisestikin. Kuva liikkuu talon ja sen ympäristön rajakohdissa ja limittäisissä näkymissä sisä- ja ulkotilan välillä. Teoksen ääni ja kuvat eivät muodosta ehjää kertomusta ja tila-aikajatkumoa, vaan viittaavat rinnakkaisiin ja samanaikaisiin tapahtumiin, kokemuksiin ja näkökulmiin. Filmin vuorosanat on osittain lainattu Virginia Woolfin romaanista Majakka (1927).

Tuotantovuosi
2019
Kesto
00:04:52
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Lighthouse
Englanninkielinen nimi

Lighthouse

Tuotantomaat
Finland, France
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Ville Piippo (Kuvaaja), Eeva-Riitta Eerola (Käsikirjoittaja), Jenni Toikka (Käsikirjoittaja), Jenni Toikka (Leikkaaja), Kaisu Hölttä (Muu), Jenni Toikka (Ohjaaja), Eeva-Riitta Eerola (Ohjaaja), Pietu Korhonen (Säveltäjä), Heikki Kossi (Säveltäjä), Jenni Toikka (Tekijä), Jenni Toikka (Tuottaja), Eeva-Riitta Eerola (Tuottaja), Kaisu Hölttä (Muu), Florian Spitzer (Näyttelijä), Constance Labbé (Näyttelijä), Suomen Kulttuurirahasto (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), Frame Contemporary Art Finland (Rahoittaja), Pietu Korhonen (Äänisuunnittelu), Heikki Kossi (Äänisuunnittelu)
Pressikuvat

Jenni Toikka

Syntynyt: 1983

Kuvataiteilija Jenni Toikka (s. 1983) työskentelee pääasiallisesti liikkuvan kuvan kanssa. Toikka valmistui Kuvataideakatemiasta 2012. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä Helsingissä, muun muassa Sinnessä, Forum Boxissa ja Kluuvin galleriassa. Syksyllä 2019 hänen teoksiaan oli esillä Helsingin taidemuseossa yksityisnäyttelyssä Reel. Toikan teoksia on Saastamoisen säätiön, Espoon Modernin taiteen museon EMMAn ja Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa.