AV-arkin näytös, paneelikeskustelu ja jäsentaiteilijoiden teoksia runsaasti esillä Video Art Festival Turussa

Tämän vuoden Video Art Festival Turku (VAFT), 2–5.11.2023, esittää runsaan määrän AV-arkin taiteilijoiden teoksia Taivaankappaleita-yhteistyönäytöksessä sekä erilaisissa temaattisissa ja erikoisnäytöksissä. Näytösten lisäksi festivaalilla on mahdollisuus tutustua paneelikeskusteluun AV-arkin näytöksen tiimoilta sekä IC-98 Q&Ahan.

VAFT x Av-arkki: Taivaankappaleita

Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin näytöksessä taivaankappaleita ja tähtitieteen ilmiöitä lähestytään kokeilevalla otteella. Tieteellinen tieto osoittautuu rajalliseksi – mutta jokin, ehkä visionääri Erkki Kurenniemen mainitsema ”pirun pohjaton uteliaisuus” vetää ihmistä kohti kaukana olevan tavoittamista. Henkilökohtainen ja historiallinen vaikuttavat samassa kosmoksessa. Tyylien kirjo ulottuu dokumentaarisesta performatiiviseen. Näytöksessä nähdään viisi teosta: Kati Roover: Auringonpimennys (2015, esittelykuvassa), Axel Straschnoy: Suomen Avaruustutkimusseura (2019), Markus Renvall: Katso kuuta (2006), Flis Holland: Subserotic Bulge ja Maria Duncker: Pam Pam (2013).

AV-arkin ja VAFTin yhteistyönäytöstä seuraa englanninkielinen paneelikeskustelu tiedon ja kokemuksen suhteesta (video)taiteessa ja (tähti)tieteessä. Keskustelijoina taiteilijat Flis Holland ja Kati Roover sekä Ursan tähtiopas, avaruusfilosofi Tuukka Perhoniemi. Keskustelun moderoi AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.

  • Lauantai 4.11.2023 16:00, Kino Diana, Humalistonkatu 3

AV-arkin taiteilijoiden teoksia näytöksissä

Kaikkeus: Torstai 2.11.2023 18:00, Kino Diana, Humalistonkatu 3

Solmut: Perjantai 3.11.2023 16:30, Kino Diana, Humalistonkatu 3

IC-98: Teesejä yhteiskuntaruumiista (Riket) (2009)

Erikoisnäytös ja Q&A – IC-98: Lauantai 4.11.2023 14:00, Kino Diana, Humalistonkatu 3

IC-98 -animaatiot muodostuvat eri tietokoneanimaatiotekniikoista, jotka yhdistettynä lyijykynäpiirroskollaaseihin luovat hitaasti muuttuvan näkymän – animoidun piirroksen. Niiden maailmoja kansoittavat erilaiset symbolisia merkityksiä saavat elolliset ja elottomat objektit sekä eläimet, kuten lintuparvet. Luonnonilmiöt, kuten sumut, pilvet, savu ja vesi paljastavat tarinaa vaivihkaa. Näytöksen jälkeen järjestetään Q&A-tilaisuus.

Elämänlangat: Lauantai 4.11.2023 19:00, Kino Diana, Humalistonkatu 3

Kudelma: Lauantai 4.11.2023 20:30, Kino Diana, Humalistonkatu 3

Mox Mäkelä: Andjust (2020)

Erikoisnäytös: Mox Mäkelä – Andjust: Sunnuntai 5.11.2023 17:30, Kino Diana, Humalistonkatu 3

Sakraali satiiri ”stand art” vastaanoton tavoista keskellä tavarakasaa ennen suurta pöllähdystä. Elokuvan katsoja pääsee mukaan vierailemaan Andjustin taloon, johon heijastuvat maailmankirjallisuuden aikalaiset ja syvät sukulaissielut, Gogolin Plushkin (Kuolleet sielut), sekä Dickensin Scrooge (Saiturin joulu). Andjust on harvinainen, rehevä ja röyhkeä hedelmä puhtoisen aikakautemme kaaoksessa. Siinä on makeutta, jopa imelyyttä, mutta myös järjelle elintärkeitä happoja.  

Mox Mäkelä (s. 1958) on uransa 1978 aloittanut käsitetaiteilija, jonka tuotantoaan on nähty laajasti eri paikoissa ja konteksteissa, mm. Suomen merimuseossa ja kansainvälisillä elokuva- ja taidefestivaaleilla. Hän käsittelee ekokriittisissä elokuvissaan ja installaatioissaan luonnon ja ihmisen luonnon törmäyskurssia, pääpainona merimiljöö.


Video Art Festival Turku, 2–5.11.2023, Turku, Suomi

Lisätietoa: VAFT


AV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilijat osallistuvat tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta. Jos haluat seurata viimeisimpiä uutisiamme, tilaa uutiskirjeemme!