Samuli Alapurasen ja Mika Taanilan lyhytelokuvat Sodankylän elokuvajuhlilla

Samuli Alapurasen Drag Me to Kempele (2017) ja Mika Taanilan The World (2017) esitetään Sodankylän elokuvajuhlien kotimaisessa lyhytelokuvanäytöksessä keskiviikkona 14.6. klo 18.00 legendaarisessa elokuvateatteri Lapinsuussa. Mika Taanila myös esittelee yhdessä Olaf Möllerin kanssa masterclass-näytöksinä ydinvoima-aiheisia elokuvia 14.–18.6. järjestettävillä elokuvajuhlilla.

Samuli Alapurasen Drag Me to Kempele sai kansainvälisen ensi-iltansa Norjan Minimalen-lyhytelokuvafestivaaleilla. Se on myös kilpaillut Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa.

Kempele on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva harmaa aukko. Se ei vedä puoleensa eikä hylji sen läpi valuvaa nelostien liikennevirtaa. Se on tavallinen. Se on tasainen. Siitä on vaikea keksiä enempää adjektiiveja. Drag me to Kempele on kuvaus keskinkertaisesta paikkakunnasta, jossa käydään kaupassa, harrastetaan urheilua ja jonka läpi ajetaan matkalla Pohjoiseen tai Etelään.

Samuli Alapuranen on Kempeleestä kotoisin oleva mediataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Alapuranen on valmistunut Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta 1998 ja työskentelee kokeellisten elokuvien lisäksi graafikkona, muusikkona ja VJ:nä.

Mika Taanilan The World sai maailman ensi-iltansa Rotterdamin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Se on esitetty myös muun muassa Kööpenhaminan dokumenttielokuvafestivaaleilla (CPH:DOX).

Versio 2

Mika Taanila: The World (2017)

Teoksen kuvasto on peräisin elokuvasta “Mies toisesta maailmasta” (ohj. Nicolas Roeg 1976) evakuoituna ja ylösalaisin käännettynä. Elämet, huonekalut ja kulkuneuvot odottavat lähestyvää katastrofia autioissa maisemissa. ”We must have died alone, a long long time ago.” (D.B.)

Mika Taanila on helsinkiläinen elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Taanilan elokuvat sijoittuvat dokumentin, kokeellisen elokuvan ja kuvataiteen välimaastoon. Hänen elokuvansa käsittelevät usein tulevaisuuden utopioita, teknologian haavoittuvuutta sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta. Taanilan teoksia on nähty merkittävissä ryhmänäyttelyissä, mukaan lukien Venetsian biennaali (pohjoismainen paviljonki 2017), Aichi Triennale (2013), dOCUMENTA (2012), Shanghai Biennale (2006), Berlin Biennale (2004), Manifesta (2002) ja Istanbul Biennial (2001). Yksityisnäyttelyihin lukeutuu Nykytaiteen museo Kiasma (2013–14), St. Louisin nykytaiteen museo (2013), TENT Rotterdamissa (2013) ja Galleria Heino (2010). Taanilan lyhytelokuvia on esitetty yli 300 elokuvafestivaaleilla ja tapahtumissa. Vuonna 2015 Taanilalle myönnettiin arvostettu Ars Fennica -palkinto, Suomen suurin kuvataidepalkinto.


Sodankylän elokuvajuhlat 14.–18.6.2017

Lisätietoja: MSFF


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.