Via Karelia

Elian Mikkola

Kuinka jäljittää kivun keskipiste, kun aika on muodostanut sen ympärille omat suojamuurinsa? Taiteilija yrittää ymmärtää oman identiteettinsä alkujuuria ja sukupolvelta toiselle periytynyttä surua matkaamalla vanhempiensa kanssa isoäidin kotikylään Kuolemajärvelle Karjalan tasavaltaan. Via Karelia on tutkimus ja matka, kotivideoiden ja käsin kehitetyn 16 mm filmin kanssa, rajan toiselle puolen ja takaisin. 

Tuotantovuosi
2021
Kesto
00:12:35
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Via Karelia
Suomenkielinen nimi

Via Karelia

Englanninkielinen nimi

Via Karelia

Tuotantomaat
Finland, Canada
Dialogi
Kyllä
Ääni
Ei
Työryhmä
Elian Mikkola (Käsikirjoittaja), Elian Mikkola (Leikkaaja), Elian Mikkola (Ohjaaja), Elian Mikkola (Tekijä), Suomen Kulttuurirahasto (Rahoittaja), Elian Mikkola (Äänisuunnittelu)
Pressikuvat
Elian Mikkola onn osittain Kanadan Treaty 4 alueella Reginassa ja osittain Montréalissa (Tiohtià:ke) asuva suomalainen taiteilija. Liikkuvan kuvan parissa työskentelevä Mikkola on alun perin kotoisin Turusta ja vuonna 2015 hän valmistui journalistiikan opinnoista Tampereelta yhteiskuntaopin kandidaatiksi. Elokuvaopintonsa Mikkola teki Kanadassa, Reginan yliopistossa, josta hän valmistui taiteen maisteriksi (MFA) vuonna 2019. Mikkola keskittyy työssään analogisen filmin eri muotoihin ja sen yhdistelmiin digitaalisuuden kanssa. Teosten keskeisiä teemoja ovat muisti, vertikaalisuus, aistien välittyminen eri tiloissa ja queer-oleminen. Mikkolan teoksia on esitetty kansainvälisesti eri puolilla Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Eurooppaa. Hänen debyyttielokuvansa "SAARI" (2016) valittiin osaksi Toronton kansainvälisen elokuvafestivaalin opiskelijaelokuvien Top Ten -ohjelmaa vuonna 2017 ja hänen tuoreimmat kaksi elokuvaansa saivat ensi-iltansa Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla vuonna 2020 ja Hong Kongin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla vuonna 2021. Mikkola on osa Montréalissa perustettua La Lumière -kollektiivia ja hän istuu Reginassa toimivan Queer City Cineman johtokunnassa.