Täällä tänään, huomenna mennyttä

Heli Rekula

Viattomuus ja sen menetys on yksi Rekulan pääteemoja, jota hän lähestyy kuvaamalla lasta läpikäymässä naiseksi sosiaalistumista. Ensimmäinen viattomuuden menetys tapahtuu tavallaan siinä hetkessä, jolloin lapsi aistii ensimmäisen kerran erillisyytensä, näkee itsensä toisen silmin. Myöhemmin, kulttuurissa kiertävä kuvasto tarjoaa ihanteita ja roolimalleja, jotka muokkaavat käsitystämme kehoistamme ja identiteettejämme. Elokuvassa tyttö poseeraa kameralle välillä kuin turisti ja välillä kuin valokuvamalli. Vähitellen hän unohtaa opitun käyttäytymisen ja kameran läsnäolon.

Tuotantovuosi
1998
Kesto
00:04:35
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Täällä tänään, huomenna mennyttä
Suomenkielinen nimi
Täällä tänään, huomenna mennyttä
Englanninkielinen nimi
Here Today, Gone Tomorrow
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Kuvasuhde
Other
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Heli Rekula (Käsikirjoittaja), Heli Rekula (Ohjaaja), Heli Rekula (Tekijä), Crystal Eye (Tuottaja), Heli Rekula (Tuottaja), Emma Kutvonen (Esiintyjä), Tuomo Virtanen (Kuvaaja), Humina / Tube Seppänen (Ääni)
Pressikuvat

Heli Rekula

Syntynyt: 1963

Heli Rekula on tunnustettu kotimainen valokuvan, liikkuvan kuvan sekä installaation parissa työskentelevä taitelija. Rekula tunnetaan lavastetuista sekä maisemakuvistaan. Hän käsittelee kulttuurisia kauneusihanteita ja identiteetin muodostumisen kysymyksiä teoksissaan. Vuonna 2001 Rekula osallistui Venetsian biennaalin Plateau of Humankind -päänäyttelyyn, ja hänen retrospektiivinen näyttelynsä (1989–2004) nähtiin Nykytaiteen museo Kiasmassa vuonna 2005. Rekula on palkittu valokuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2005 ja Ars Fennica -palkinnolla 2002. Hän oli pohjoismaisen Carnegie-taidepalkinnon ehdokkaana vuonna 2012.