Sweep

van Ingen Sami

Sweep on muistiin suuntautuva tie-elokuva, joka toteuttaa tarvetta tarkastella tapahtumia ja askeleita myyttien takana. Kamera kohdistuu tiloihin kuvan ja tekstin, valokuvauksen ja muiston, ruumiin ja paikan välillä. Kuten Kanadan pohjoisen Yläjärven alue, elokuvan pintakudos on territorialismin puhuntojen ylimääräämä. Tilan ja ajan kulttuuriset ulottuvuudet ovat kehystyneet ja jakautuneet historian raunioissa. Ääniraitaa paikoin dominoiva ärsyttävä surina merkitsee vesivoimaa, joka on peruuttamattomasti häirinnyt pohjoista elämänmuotoa venyttämällä materiaalisen hyödyn rippeitä. Elokuvantekijät ymmärtävät edustavansa etelän teknokratiaa ja suuntaavat kameran omaan olemiseensa ja katsomisensa kehitykseen. Siinä he tekevät toisin kuin dokumentaristi Flahertyn aikalaiset ja myöhemmät jäljittelijät, jotka esineellistivät alkuperäiskansoja osana nimeämätöntä (ja siksi riistettävää) maisemaa.

Tuotantovuosi
1995
Kesto
00:30:45
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Sweep
Suomenkielinen nimi
Sweep
Englanninkielinen nimi
Sweep
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Kuvasuhde
4:3
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Randy Smith (Musiikki), Philip Hoffman (Ohjaaja), Sami van Ingen (Ohjaaja), Sami van Ingen (Tekijä), Jouko Aaltonen (Tuottaja), Illume (Tuottaja), Philip Hoffman (Kuvaaja), Sami van Ingen (Kuvaaja)
Pressikuvat

Sami van Ingen

Syntynyt: 1964

Sami van Ingen on suomalaisen kokeellisen elokuvan veteraaneja, joka on toiminut kuvataiteilijana, tuntiopettajana ja kuraattorina 1980-luvun lopulta lähtien. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Van Ingen väitteli taiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hän työskentelee useimmiten sattumanvaraisen, löydetyn materiaalin avulla. Hänen teoksiaan on nähty vuosien varrella useissa näyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, mm. Tbilisin triennaalissa (2012), Helsingin Taidehallissa (2005) ja Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella (2002).