Hienoista Manipulointia

Henna-Riikka Halonen

Moderate Manipulations kuvaa kriittisesti ihmisen asemaa yhteiskunnan ja luonnon muutoksessa. Se pyrkii tutkimaan osaamme jatkuvan sisäisen ja ulkoisen vaikutuksen alla sekä rakennetun ja luonnollisen suhdetta. Tulevaisuuteen liittyvät pelot ja odotukset kontekstualisoituvat absurdin huumorin sävyttämään shakkipelin kaltaiseen simulaatioon, jossa asennot ja asemat ovat jatkuvan toiston, laskelmoinnin ja hienosäädön alla. Teos kuvattiin arkkitehti Matti Suurosen 1960-luvun lopulla suunnitteleman Futuro talon edustalla Merimaskussa. Videossa esiintyvät mainosmallit ovat puettuina Marimekon kaapuja jäljitteleviin asuihin. Arkkitehtuuri ja design-ideologiat toimivat visionaarisina suunnannäyttäjinä, teatraalisina lavasteina absurdissa näytelmässä jossa tärkeää osaa näyttelevät myös esteettiset päätökset siitä, miten skenaariot olisivat parhaiten visualisoitavissa. Mikä on Design-innovaation osa Suomalaisessa tulevaisuuskuvassa? Entä mikä on sen suhde luontoon, elintasoon ja talouteen? Moderate Manipulations on viimeinen osa videotrilogiaa, jossa tarkastellaan visuaalisesta ja kielellisestä lähtökohdista ihmisen asemaa yhteiskunnan arkkitehtonisissa tapahtumapaikoissa. Trilogian videot tutkivat muutosta teatterin, arkkitehtuurin ja kirjallisuuden klassikoissa ilmenevissä kuvissa ja muodoissa, jotka edustivat aikanaan radikaaleja tulevaisuuteen suuntautuneita näkemyksiä.

Tuotantovuosi
2012
Kesto
00:07:40
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Moderate Manipulations
Suomenkielinen nimi
Hienoista Manipulointia
Englanninkielinen nimi
Moderate Manipulations
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Kuvasuhde
16:9
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Minttu Mäntynen (Kuvaaja), Henna-Riikka Halonen (Kirjoittaja), Minttu Mäntynen (Leikkaaja), Henna-Riikka Halonen (Ohjaaja), Henna-Riikka Halonen (Tekijä), Paul Becker (Kääntäjä), Rita Aaltolahti (Näyttelijä), Jaana Zaiseva (Näyttelijä), Heidi Tikka / AVEK - The Promotion Centre for Audiovisual Culture (Rahoittaja), Kone Foundation (Rahoittaja), Sari Jaakkola (Voice over -kertoja), Antti Siniranta (Ääni)
Pressikuvat
Henna-Riikka Halonen valmistui taiteen kandidaatiksi Limerick School of Art and Designista Irlannissa 2002 ja maisteriksi Goldsmith Collegesta Lontoossa vuonna 2006. Hän suorittaa paraikaa Kuvataideakatemiassa tohtoriopintoja. Hänen teoksiaan on nähty viime vuosina useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja näyttelyissä mm. Sydney Biennale 2014, Eyebeam New Yorkissa (2013), Gallery Factory Soulissa, Koreassa (2012), Transmediale 2012 Berliinissä, Berwick Gymnasium Gallery Isossa-Britanniassa (2010), Collective Gallery Edinburghissa, Skotlannissa (2009) ja International Incheon Women Artstis’ Biennale Koreassa (2007).