Katso Mediataide haltuun! -sarjan luennot täältä!

Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla oli mahdollisuus osallistua AV-arkin järjestämään luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoilla käsiteltiin mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää.

AV-arkki on julkaissut tekstitetyt luennot YouTube-kanavallaan, löydät ne myös alta:

Perttu Rastas: Mediataiteen historia 14.10.2019 / Galleria Huuto

Videotaiteen 80-luku johti 90-luvun mediataiteeseen. Mutta kaikella sillä oli jo historiansa ja taatusti sillä on tulevaisuutensa. Suomalaisella video- ja mediataiteen kentällä yli 30 vuotta toiminut kuraattori, tuottaja ja tapahtumien organisoija sekä asiantuntija Perttu Rastas valotti esityksessään joitain muistoja elektronisen taiteen juurtumisesta maahamme ja pohti, onko nykyinen lokero sille sopiva.

Marko Tandefelt (Kunstventures) ja Jorma Saarikko (Pro Av Saarikko): Mediataiteen installointi 22.10.2019 / Kohta

Marko Tandefelt esitteli luennossaan kiinnostavia Kunstventuresin toteuttamia teoksia mediataiteen uusista muodoista. Jorma Saarikon luento-osuus puolestaan käsitteli mediataiteen installointia sekä museon, gallerian että yksityisen ostajan näkökulmasta. Luennolla nostettiin esille konkreettisia käytännön esimerkkejä. Installaatiota katsottiin myös taiteilijan osalta – mitä esittämiseen liittyvää informaatiota taiteilijan tulee tarjota gallerialle tai ostajalle digitaalisten taideteosten myyntitilanteessa?

Tytti Rantanen (AV-arkki): Suomalaisen mediataiteen nykymaisemaa 4.11.2019 / Helsinki Contemporary

Mediataide kiinnostaa, mutta mitä nimilappu pitää sisällään juuri nyt? Miten monimuotoinen mediataide voi toimia galleriatilassa, millä reunaehdoilla, mitä rajoitteita rikkoen? AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantasen luento-osuudessa luotiin tilannekatsaus taiteenlajin nykykirjoon. 

Louise Lawson (Time based media, Tate): Mediataiteen konservointi 18.11.2019 / Galleria Forum Box

Louise Lawson

Louise Lawsonin luento käsitteli liikuvan kuvan ja meditaiteen konservointia aina teoksen hankinnasta sen esittämiseen, varastointiin ja pitkäaikaisempaan säilytykseen ja kunnossapitoon. Lawson käsitteli myös konservointiin liittyviä kysymyksiä ja haasteita suhteessa uuteen mediaan kuten virtuaalitodellisuuteen ja performanssitaiteeseen. Osa Lawsonin luennolla esittämistä dioista nähtävillä maaliskuun alkuun 2020 asti täältä.

Tausta ja tukijat: 

Luentosarjat olivat osa AV-arkin välittäjäportaan kehittämishanketta, jota tuki opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Kiitämme kaikkia puhujia sekä hankkeeseen osallistuneita gallerioita:

Forum Box

Galleria Huuto

Helsinki Contemporary

Kohta