Mediataide haltuun! AV-arkin luentosarja välittäjäportaalle käynnistyy lokakuussa

Luentosarja: Mediataide haltuun!

Mitä mediataide on ja miten sitä myydään

Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla on mahdollisuus osallistua suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin järjestämään luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoille on vapaa pääsy ja niillä käsitellään mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Puhujina on niin kotimaisia kuin kansainvälisiä mediataiteen kovia ammattilaisia. 

Mediataiteen historiaa ja nykypäivää käsittelevien luentojen jälkeen aihetta syvennetään teemanäytöksillä Cinema Orionissa.

Aikataulu:

  • 14.10. klo 17.00 Mediataiteen historia / Galleria Huuto + näytös klo 19 / Cinema Orion
  • 22.10. klo 17.30 Mediataiteen installointi / Galleria KOHTA
  • 4.11.   klo 17.00 Mediataiteen nykypäivä / Helsinki Contemporary + näytös klo 19 / Cinema Orion
  • 18.11. klo 15.00 Mediataiteen konservointi / Galleria Forum Box

Lisätietoa luentokerroista:

14.10. klo 17.00 Mediataiteen historia / Galleria Huuto + klo 19 suomalaisen mediataiteen klassikot -näytös Orionissa

Luennoitsija: kuraattori Perttu Rastas

Pasi ”Sleeping” Myllymäki: Jatkuu (1982)

Videotaiteen 80-luku johti 90-luvun mediataiteeseen. Mutta kaikella sillä oli jo historiansa ja taatusti sillä on tulevaisuutensa. Perttu Rastas valottaa esityksessään joitain muistoja elektronisen taiteen juurtumisesta maahamme ja pohtii, onko nykyinen lokero sille sopiva.

Perttu Rastas on suomalaisella video- ja mediataiteen kentällä yli 30 vuotta toiminut kuraattori, tuottaja ja tapahtumien organisoija sekä asiantuntija. Hän työskenteli Kansallisgallerian nykytaiteen museo Kiasman intendenttinä ja Kansallisgallerian kuvaamon kuvaamopalvelupäällikkönä ja erikoissuunnittelijana 1996–2016.

Luennon jälkeen AV-arkki esittää Cinema Orionissa klo 19 näytöksen ”Kineettisiä ja maanalaisia kuvia: suomalaisen mediataiteen klassikot”. Näytös toteutettu yhteistyössä nykytaiteen museo Kiasman kanssa.

22.10. klo 17.30 Mediataiteen installointi / Galleria KOHTA

Luennoitsijat: Jorma Saarikko, Pro Av Saarikko & Marko Tandefelt, Kunstventures

TeamLab: Black Waves (Amos Rex / installointi: Pro Av Saarikko)

Jorma Saarikon luento-osuus käsittelee mediataiteen installointia sekä museon, gallerian että yksityisen ostajan näkökulmasta. Marko Tandefelt puolestaan esittelee luennossaan kiinnostavia Kunstventuresin toteuttamia teoksia mediataiteen uusista muodoista. Luennolla nostetaan esille konkreettisia käytännön esimerkkejä. Installaatiota katsotaan myös taiteilijan osalta – mitä esittämiseen liittyvää informaatiota taiteilijan tulee tarjota gallerialle tai ostajalle digitaalisten taideteosten myyntitilanteessa?

Jorma Saarikko / Pro Av Saarikko on erikoistunut tarjoamaan palveluja museoille, gallerioille ja mediataiteilijoille ja on rakentanut esitystekniikkaa suomalaisille gallerioille ja museoille, sekä yksityishenkilöille, sekä maailman suurille nykytaiteen museoille, kuten MoMA:lle ja Tate Modernille.

Marko Tandefelt on konseptisuunnittelija ja luova teknologisti, jolla on laaja-alainen kokemus vuorovaikutteisten käyttöliittymien kehittämisestä ja toteuttamisesta, sekä immersiivisestä tarinankerronnasta. Kunstventures on taiteilijavetoinen tuotantoyhtiö, joka on erikoistunut mediataiteen uusien muotojen tuottamiseen ja esittämiseen kaikissa tiloissa, audiovisuaalisen tekniikan, ohjelmoinnin ja uuden median saralla. Kunstventures sekä tuottaa omia teoksia, toimii teknisenä suunnittelijana että toimittaa ja installoi mediataiteen esitystekniikkaa.

Luento lähetetään streamina AV-arkin YouTube-kanavalle: https://www.youtube.com/channel/UCvpH6O-n9hgNWBcbz9rifOQ/

4.11. klo 17.00 mediataiteen nykypäivä / Helsinki Contemporary + klo 19.00 suomalaisen mediataiteen nykymaisemaa -näytös Orionissa

Luennoitsijat: AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen & taiteilija Jaakko Pallasvuo

Sini Pelkki: Sheet no4 (2018)
Sini Pelkki: Sheet no4 (2018)

Mediataide kiinnostaa, mutta mitä nimilappu pitää sisällään juuri nyt? Miten monimuotoinen mediataide voi toimia galleriatilassa, millä reunaehdoilla, mitä rajoitteita rikkoen? AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantasen ja taiteilija Jaakko Pallasvuon luento-osuuksissa luodaan tilannekatsaus taiteenlajin nykykirjoon mutta myös pohditaan kriittisesti, mitä mediataiteen alkuperäiselle vastakulttuuriluonteelle tapahtuu, kun se sulautetaan osaaksi taidekentän arvonmuodostusta. 

Tytti Rantanen on työskennellyt AV-arkin ohjelmakoordinaattorina vuodesta 2016. Lisäksi hän on kirjallisuuden- ja elokuvantutkija sekä liikkuvan kuvan aiheisiin erikoistunut kulttuuritoimittaja. 

Jaakko Pallasvuo on taiteilija. Pallasvuon tuotantoon kuuluu videoita, tekstejä, performansseja ja installaatioita, jotka tutkivat nykyelon ahdistusta sekä jossain mahdollisessa tulevaisuudessa elämisen ehtoja. Viime vuosina Pallasvuon teoksia on esitetty muun muassa New York Film Festivalilla, Varsovan modernin taiteen museossa, Kunsthalle St. Gallenissa sekä Jupiter Woodsissa.

Luennon jälkeen AV-arkki esittää Cinema Orionissa klo 19 näytöksen ”Painetta ja pilvien kannattelua: suomalaisen mediataiteen nykymaisemaa”

18.11. klo 15.00 mediataiteen konservointi / Galleria Forum Box

Luennoitsija: Louise Lawson, Conservation Manager – Time Based Media, Tate

Louise Lawson

Louise Lawsonin luento käsittelee liikuvan kuvan ja meditaiteen konservointia aina teoksen hankinnasta sen esittämiseen, varastointiin ja pitkäaikaisempaan säilytykseen ja kunnossapitoon. Lawson käsittelee myös konservointiin liittyviä kysymyksiä ja haasteita suhteessa uuteen mediaan kuten virtuaalitodellisuuteen ja performanssitaiteeseen. Luento on englanninkielinen.

​​Louise Lawson on Lontoon Tate-gallerian mediataiteen konservointipäällikkö. Hän vastaa strategisesta suunnittelusta, kehittämisestä ja toteutuksesta mediataiteeseen liittyvissä asioissa. Tämä pitää sisällään laajoja projekteja ja ohjelmia: näyttelyitä (Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool ja Tate St Ives), hankintoja, lainoja ja kokoelmia. Lawsonin tämänhetkiset kiinnostuksen ja tutkimuksen aiheet liittyvät Taten kokoelmien performanssitaiteen teoksiin.

Tausta ja tukijat: 

Luentosarjat ovat osa AV-arkin välittäjäportaan kehittämishanketta, jota tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Esitykset Cinema Orionissa ovat osa AV-arkin 30-vuotisjuhlaohjelmaa. Ne on toteutettu yhteistyössä Elävän kuvan keskus ELKE ry:n/Cinema Orionin kanssa.

Mediataiteen historia -esitys yhteistyössä nykytaiteen museo Kiasman kanssa

Kiitämme kaikkia puhujia sekä hankkeeseen osallistuneita gallerioita:

Forum Box

Galleria Huuto

Helsinki Contemporary

Kohta

Lisätietoja: Tuottaja Anna Mustonen, anna@av-arkki.fi

Nostokuva: Elli Vuorinen: Kiirehessä liikkumatoin (2019) – nähdään 4.11. näytöksessä Cinema Orionissa