AV-arkin videotaidesarja Taidekoti Kirpilässä tutkii televisiota ja tunteita

Taidekoti Kirpilässä avattiin uusittu kokoelmaripustus alkukesästä. Toinen Taidekodin suurista olohuoneista rekonstruoidaan muistuttamaan huoneen 1980-luvun lopun asua, eli aikaa, jolloin Juhani Kirpilä ja Karl Rosenqvist asuivat asunnossa. Rekonstruoinnin kohteena oleva huone Taidekodissa on se, jossa Kirpilän ja Rosenqvistin aikaan vietettiin arkista elämää, kun taas asunnon toinen puoli oli sisustettu juhlavastaanottoja silmälläpitäen – ja joka sen myötä nykyäänkin muistuttaa uskollisemmin alkuperäistä asuaan.

Uuden ripustuksen kunniaksi aukeaa 2.9.2020 yhteistyössä AV-arkin kanssa tuotettu, AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantasen kuratoima videotaidesarja ”As Seen on Television – Kuin kuvaruudussa”, joka on nähtävillä puolen vuoden ajan Taidekoti Kirpilän aukioloaikoina.

Televisio ja kotitallenteet ovat jättäneet syvän jäljen usean sukupolven identiteettiin ja tunnemuistiin. Mediakriittisyys on tarpeellisempaa kuin koskaan, mutta samalla on hyvä pitää mielessä, miten liikkuva kuva myös liikuttaa. Harhaanjohtamisen sijaan televisio ja video voivat myös lujittaa sidettä omaan yhteisöön, oli se intiimi perheyhteys tai jaettu, laajempi piiri. Vaikka nauhat hiutuisivat puhki ja informaatio katoaisi, mielikuvitus, muisto ja tunne säilyvät.

Teemaan syvennytään myös taiteilijatapaamisissa. Ohjelmakoordinaattori Tytti Rantasen kanssa keskustelevat Mika Taanila ja Azar Saiyar 16.9., Marko Lampisuo ja Laura Horelli 7.10. sekä Denise Ziegler 11.11.

Luuppaavaan videotaidesarjaan sisältyvät seuraavat teokset esitysjärjestyksessä:

Laura Horelli: Haukka-Pala (2009, 28:27)

Horelli: Haukka-Pala (2009)

Tv-studion keittiö. Naisella on esiliina. Hän puhuu käsinukkekoira Ransulle. Kello kuudelta illalla ohjelma esitetään YLE:n kanavalla. Nainen on Horellin äiti, joka kuoli tyttären ollessa kymmenenvuotias. Henkilökohtaisen teoksen ääniraidalla kuulemme Horellia, joka etsii muistoja kuolleesta äidistään katsomalla arkistomateriaalin lavastettuja kohtauksia.

Azar Saiyar: Etäisyyden monumentti (2018, 07:00)

Saiyar: Etäisyyden monumentti (2017)

Tunnettu iranilais-azerbaidžanilainen laulaja Googoosh esittää version kappaleesta Ayrılıq, suomeksi ”Ero”. Lauluesitys on osa 1970-luvun televisio-ohjelmaa ja kopioitu moneen kertaan videokasetilta toiselle.  Kyseessä voisi olla rakkauslaulu, mutta taustaksi kerrotaan tarinaa Neuvosto-Azerbaidžanista  Iraniin lähteneen säveltäjän Ali Salimin halusta tehdä musiikkia kaipuustaan.

Marko Lampisuo: Tulevaisuuden aaveet (2012, 06:00)

Lampisuo: Tulevaisuuden aaveet (2012)

Sukupolvesta toiseen vanha portaikko tarjoaa puitteet juhlapäivän ryhmäkuvalle. Kuva rakentaa käsitystä itsestä sekä suhteesta muihin. Se on peili, jonka heijastusten taa alkuperäinen tilanne kätkeytyy. Muistikuva muuttaa olemustaan jatkuvasti. Kuva muistaa, mutta vaikenee.

Mika Taanila: Kiila: Verbranntes Land (2002, 06:38)

Taanila: Kiila: Verbranntes Land (2002)

Taanila näyttää, kuinka videokuva turmeltuu ahkerassa käytössä. Kuinka se muuttuu sitä vähemmän erotettavaksi mitä useammin sitä kopioidaan – maa korventuu, ohjeiden merkitys häviää ylenpalttisen käytön jäljiltä. Halu on annettu, sitten pois otettu. (Olaf Möller)

Denise Ziegler: As Seen on Television (1996, 03:05)

Ziegler: As Seen on Television (1996)

Video kyvystä käyttää mielikuvitusta.


As Seen on Television – Kuin kuvaruudussa, 2.9.2020-, Taidekoti Kirpilä, Helsinki

Lisätietoa: Taidekoti Kirpilä


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.