AV-arkin 30-vuotisjuhla huipentuu näytöskimaraan – juhlavuosi näkyy myös Mediataide haltuun! -luentosarjassa sekä mediataidekasvatuksessa

Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Pyöreitä vuosia on juhlittu jo keväällä Tampereen elokuvajuhlien kaksiosaisella Uusi ja vanha vilpittömyys -näytöksellä. Esitystoiminnassa juhlavuosi huipentuu useampaan näytökseen Helsingissä loka-marraskuussa. Oma lahjamme koko kentälle on välittäjäportaalle ja muille nykytaidetoimijoille suunnattu Mediataide haltuun! -luentosarja sekä tulevia yleisöjä palveleva mediataidekasvattaa.fi-verkkopalvelussamme julkaistu Queer Bodies -oppimateriaali.

Juhlanäytöksiä niin Orionissa, Kino Reginassa kuin Kino K-13:ssa

Salla Tykkä: Airs Above the Ground (2010)
Salla Tykkä: Airs Above the Ground (2010)

Yli 2000 teosta käsittävän levitysarkistomme aarteita esitetään pääkaupungin keskeisillä esityspaikoilla loka-marraskuussa.

Juhlanäytökset käynnistyvät kahdella näytöksellä Cinema Orionissa. Kuraattori Perttu Rastas on koonnut 14.10. esitettävän näytöksen kotimaisen mediataiteen klassikoista. Näytös esitetään yhteistyössä nykytaiteen museo Kiasman kanssa. 4.11. esitettävä, AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantasen kuratoima näytös esittelee uusinta suomalaista mediataidetta.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Kino Reginassa juhlitaan kahtena marraskuun keskiviikkona. 20.11. esitettävässä näytöksessä Muurahaisten sota tarkkaillaan ihmisten suhdetta eläimiin. Ensimmäisessä näytöksessä räpyttelevät, ryömivät ja luikertavat esiin hyönteiset, etanat, kalat ja matelijat. Toinen näytös käsittelee villi-, hyöty- ja kotieläimiä, kauneuden tuottamista eläimen avulla sekä esittelee muun muassa jälkikolonialistisen ja -teollisen ajan rituaalin myyttiselle eläimelle. Kaksiosaisen näytöksen on kuratoinut ja alustaa Kari Yli-Annala. Liikkuvan kuvan leikkisiä puolia esittelevä Camp!-näytös on vuorossa 27.11. Näytöksen on kuratoinut ja esittelee AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.

Viime vuosien kotimaista mediataidetta on esillä myös Suomen elokuvasäätiön Lyhyesti-festivaalin näytöksessä Kino K-13:ssa sunnuntaina 20.10., jossa AV-arkki tuo nähtäville valikoiman ”Yllättäviä kohtaamisia”.

AV-arkki nimesi ensimmäiset kunniajäsenensä

AV-arkin ensimmäiset kunniajäsenet nimitettiin elokuun lopussa. Vasemmalta oikealle: Markus Renvall, Irma Optimisti, Anneli Nygren, Marikki Hakola ja Ilppo Pohjola. Kuvasta puuttuu Jari Haanperä, joka myös nimettiin kunniajäseneksi

Mediataide haltuun! AV-arkin luentosarja välittäjäportaalle käynnistyy lokakuussa

Sini Pelkki: Sheet no4 (2018)
Sini Pelkki: Sheet no4 (2018)

Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla on mahdollisuus osallistua AV-arkin järjestämään luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoille on vapaa pääsy ja niillä käsitellään mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Puhujina on niin kotimaisia kuin kansainvälisiä mediataiteen kovia ammattilaisia. 

Mediataiteen historiaa ja nykypäivää käsittelevien luentojen jälkeen aihetta syvennetään teemanäytöksillä Cinema Orionissa.

Aikataulu:

  • 14.10. klo 17.00 Mediataiteen historia / Galleria Huuto + näytös klo 19 / Cinema Orion
  • 22.10. klo 17.30 Mediataiteen installointi / Galleria KOHTA
  • 4.11.   klo 17.00 Mediataiteen nykypäivä / Helsinki Contemporary + näytös klo 19 / Cinema Orion
  • 18.11. klo 15.00 Mediataiteen konservointi / Galleria Forum Box

Queer Bodies – mediakasvatuksen oppimateriaali käsittelee sukupuolen ja kehon moninaisuutta

Artor Jesus Inkerö: Swole (2017)
Artor Jesus Inkerö: Swole (2017)

AV-arkki julkaisi juhlavuotensa alkajaisiksi uuden Queer Bodies -oppimateriaalin mediataidekasvattaa.fi-verkkopalvelussa. Kokonaisuuteen kuuluu viisi sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsittelevää teosta sekä teoksiin Seta ry:n kanssa yhteistyössä toteutetut tehtäväpaketit. Oppimateriaalin kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat. Kaikki oppimateriaalin teokset on ikärajaluokiteltu ja teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi-palvelussa. Palvelu on maksuton eikä vaadi erillistä kirjautumista.

Oppimateriaalin teokset haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia ja piirtävät samalla esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Oppimateriaalin taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita: Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö, J. A. Juvani, Teemu Keisteri ja Aurora Reinhard.  


artikkelin nostokuva: Maria Duncker: Porn (2003)


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.