Rumpali (installaatio)

Kuukka Raakel

Idea Rumpalista syntyi motelliviikonloppuna kesällä 2002. Taiteilija näki Reginan soittavan rumpuja karaokeillan jälkeen. Istuessaan metrin etäisyydellä Reginasta ahtaassa motellihuoneessa hän näki tunteiden vaihtuvan tämän kasvoilla. Syntyi ajatus hidasrytmisestä ja puhumattomasta elävästä kasvokuvasta, josta heijastuvat tunteet ja ajatukset. Taiteilija on kuvannut henkilön edestä. Rumpali on jatkuvassa liikkeessä, toisin kuin valokuvassa. Taiteilija on yhdistänyt eri kuvakulmia ja kaksi eri kokoisena esitettävää kuvaa, mikä luo uuden ajallisen ja ajatuksellisen ulottuvuuden. Kuvien rytmejä ei ole sidottu toisiinsa. Videoluuppien pituudet ovat erilaiset, joten teos muuttuu jatkuvasti. Yksi kuvista, The Story of Life, on suuri seinälle projisoitava lähikuva kasvoista. Toinen kuva, The Spirit of Life, on suoraan edestä kuvattu yleiskuva, joka vaihtuu puolikuvaksi. Taiteilija halusi, että huomio kohdistuu naisen kasvoihin ja olemukseen. Ainoa vihje ympäristöstä on rumpujen alla oleva räsymatto. Teoksen ääniraidalla kuuluu rumpalin ja haitarinsoittajan jatkuvaa soittoa. Mieleen tarttuva ja helposti varioitavissa oleva polkka on ilmeisesti alunperin venäläinen. Kappale tuntuu ilmaisevan vimmaista elämänhalua ja -iloa. Toisaalta kun kappale luuppina esitettynä on päättymätön, se on myös pakonomaisuudessaan painajaismainen.

Tuotantovuosi
2003
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Rumpali (installaatio)
Suomenkielinen nimi
Rumpali (installaatio)
Englanninkielinen nimi
Drummer (installation)
Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Kuvasuhde
4:3
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Raakel Kuukka (Leikkaaja), Rotislav Aalto (Leikkaaja), Raakel Kuukka (Tekijä), Raakel Kuukka (Tuottaja), Hannu Pakarinen (Kuvaaja), Veli Granö / AVEK (Rahoittaja)
Pressikuvat
Raakel Kuukka (1955-2022) oli suomalainen valokuva- ja videoteoksia tehnyt kuvataiteilija. Hän valmistui valokuvataiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1988 ja toimi taiteellisen työskentelynsä ohella opettajana, kuraattorina ja luottamustehtävissä. Kuukan teokset käsittelevät perhehistoriaa ja yhteisöä, sekä kysymyksiä kulttuurien kohtaamisesta globaalissa maailmassa. Kuukan teoksia on nähty laajasti yksiyis- ja ryhmänäyttelyissä sekä biennaaleissa Suomessa ja ulkomailla. Hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2013.