Kuvataiteilija Jenni Toikalta uusi teos Pohjoismaiden suurimmalle ulkonäytölle

Osana Visuaalinen alkusoitto -projektia nähdään ensi marras-joulukuussa uusi mediataideteos. Kuvataiteilija Jenni Toikan teos esitetään ennen Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja Musiikkitalon mediaseinällä. Tuotantoon valitun teosehdotuksen lähtökohtana on musiikin kokeminen.

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin, AV-arkin, Helsingin kaupunginorkesterin (HKO) ja Nykytaiteen museo Kiasman avointeoshaku päättyi tammikuussa 20.1.2020, ja valituksi tuli kuvataiteilija Jenni Toikan (s. 1983) teos. Ehdotuksia hakuun tuli yhteensä 139. Uuden teoksen tuotantoon on varattu 20 000 euron tuotantobudjetti, jonka rahoittavat AVEK ja Kiasma.

Toikka kertoo, kuinka yhtenä tärkeänä lähtökohtana ideoinnille oli tiedossa oleva esityskonteksti, jossa teosta esitetään kaupunkitilassa Musiikkitalon mediaseinällä ennen kaupunginorkesterin konsertteja.

”Kun aloin miettiä Visuaalisen alkusoiton teosideaa, koin tärkeäksi, että teos on yhteydessä Musiikkitaloon, musiikkiin, ääneen ja musiikin esittämiseen”, Toikka kertoo. ”Toisaalta mielenkiintoinen haaste minulle on se, että videoteos näytetään tässä yhteydessä äänettömänä. Minua kiinnostaa ääni osana liikkuvan kuvan kerronnan rakentamista. Kun tässä esityskontekstissa ääntä ei voi käyttää, jäin pohtimaan, miten sitä voisi tuoda esiin pelkän liikkuvan kuvan kautta.”

Teos on vahvasti yhteydessä musiikkiin

Jenni Toikka on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka keskittyy taiteellisessa työssään erityisesti videoteoksiin. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteiden osastolta vuonna 2012.

Valintaraati kiittelee sitä, miten Toikan teosehdotus tarkastelee eri taiteenlajien välistä yhteyttä ja on vahvasti yhteydessä sijaintiinsa.

”Teos pyrkii vuorovaikutukseen katselijan kanssa avaten audiovisuaalisin keinoin musiikin kokemista ja musiikin tekemisen sisäistä maailmaa”, valintaraati kuvailee perusteluissaan.

Teos on esillä ennen jokaista Helsingin kaupunginorkesterin konserttia vuoden 2020 marras-joulukuun aikana. Lisäksi teos tullaan liittämään Nykytaiteen museo Kiasman / Kansallisgallerian kokoelmiin.

Valintaraatiin kuuluivat Aleksi Malmberg (HKO), Milla Moilanen (AVEK), Kati Kivinen (Kiasma), Satu Oksanen (Kiasma) sekä Hanna Maria Anttila (AV-arkki).

Musiikkitalon mediaseinä on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva 170 m² kokoinen digitaalinen näyttö, jolla on noin 400 000 potentiaalista katsojaa viikossa.

Visuaalinen alkusoitto on Helsingin kaupunginorkesterin, Kiasman ja AV-arkin syksyllä 2018 käynnistämä mediataideprojekti, joka tarjoaa uuden foorumin videotaiteelle ja johdattaa samalla yleisön illan konserttiin. Aiemmin teokset on valittu Kiasman kokoelmista tai AV-arkin levitysarkistosta.


Jenni Toikan kuva: Paula Tella

Jenni Toikan teokset AV-arkin arkistossa.