Saara Ekströmille vuoden 2023 visuaalisten taiteiden valtionpalkinto

Saara Ekströmille myönnettiin visuaalisten taiteiden valtionpalkinto 2023. Palkinnot jaettiin Tanssin talossa Helsingissä 21.11.2023.

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Palkintojen yhteissumma on 370 000 euroa.

Valtionpalkinnoista päättävät valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaeliminä. Lastenkulttuurin palkinnosta ja taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja taidetoimikuntien ehdotuksista.

Saara Ekström saa palkinnon ansiokkaasta urastaan visuaalisten taiteiden alalla. Ekström on monialainen, älykäs ja utelias tekijä. Pitkäjänteinen työskentely monimutkaisten aiheiden parissa näkyy taitavasti tehdyissä teoksissa, jotka haastavat katsojan ja tekevät vaikutuksen niin filosofisen käsitteellisyyden kuin korkealaatuisen ja ammattimaisen toteutuksen kautta. Luomissaan taiteellisissa kokonaisuuksissa Ekström onnistuu muodostamaan uusia tiloja, joiden äärellä voimme keskittyä meitä kaikkia koskettaviin merkittäviin teemoihin. 

Saara Ekströmin (s. 1965) tuotanto sisältää monipuolisesti elokuva- ja valokuvateoksia, tilataidetta ja installaatioita. Hänen teoksiaan on esitetty laajasti kotimaassa ja ulkomailla 1990-luvulta alkaen. Ekströmin keskeisiä ansioita ovat yksityisnäyttelyt Suomen merkittävimmissä taidemuseoissa ja viimeisimpänä Helsingin Taidehallissa esillä ollut vaikuttava kokonaisuus. 

Lue Saara Ekströmin haastattelu Taiken sivuilta!