Pekka Sassin ja Eino Ruutsalon teoksia Tampere Biennalen taidenäyttelyissä

11.–15.4.2018 järjestettävä Tampere Biennale avautuu näyttelyiden osalta jo maaliskuun lopussa Galleria Himmelblaussa ja Galleria Saskiassa nähdään osana biennaalinäyttelyitä Pekka Sassin ja Eino Ruutsalon teoksia.

Galleria Himmelblaun näyttely on avoinna 31.3.–15.4. ja siellä nähdään Pekka Sassin videoteos A Friend (2016), joka on taiteilijan sanoin “kiva pieni hippilyhäri”, konstruktivismin hengessä tehty abstrakti lyhytelokuva jonkin kaukaisen ja kylmän muuttumisesta läheiseksi ja lämpimäksi. A Friend  on kineettinen ylistys abstraktin elokuvan ja folkin mestareille: Liz Rhodesille ja Donovanille.

Galleria Saskian näyttely on avoinna 29.3.–17.4. ja siellä nähdään Pekka Sassin videoteokset Line Fill (2003) ja Seven (2006). Ylivalottunutta viivastoa esittävä Line Fill on horisontaalinen ja vertikaalinen tuokio abstraktissa tilassa. Seven puolestaan on mukaelma Perttu Näsäsen kineettisestä maalaussarjastasta “Sik Sak” (1968).

Galleria Saskiassa nähdään myös Tampereen kaupungin kokoelmiin kuuluva Eino Ruutsalon kineettinen valoseinä sekä Ruutsalon lyhytelokuva Kineettisiä kuvia (1962). Jälkikäsitellyn filmimateriaalin avulla pyritään kinematografista liikettä runkona käyttäen antamaan ilme uudelle kuvalliselle liikkeelle ja ilmaukselle. Elokuvaruudun tehoa on lisätty maalaustietä: erilaista filmimateriaalia on raaputettu, syövytetty, rei’itetty ja maalattu. Näin on saatu aikaan erisuuntaisia ja erilaisilla nopeuksilla toimivia liikesarjoja ja “tavanomaisen filmin” ulkopuolella toimiva kuva.

Ruutsalo: Kineettisiä kuvia (1962)

Pekka Sassi on laaja-alainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Sassi valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2000. Hän tekee kokeellisia ääni- ja videoteoksia, joista suuri osa käsittää pelkkää ääntä. Hän on tehnyt yli 100 lyhytelokuvaa ja videota vuodesta 1995 lähtien. Sassin teoksia on esitetty useiden kotimaisten ja kansainvälisten festivaalien ja museoiden ohjelmistoissa. Vuonna 2006 Sassille myönnettiin AVEK-palkinto, ja vuonna 2010 hän voitti parhaan elokuvan palkinnon European Media Art Festivalin ohjelmistossa, Osnabrückissä, Saksassa.

Eino Ruutsalo (1921–2001) opiskeli maalausta ja piirustusta Parsons School of Designissa New Yorkissa (1949–50) ja Suomen taideakatemiassa Helsingissä (1952–53). Ruutsalo oli yksi keskeisimpiä suomalaisen kineettisen ja videotaiteen pioneereja. Hän oli elokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä sekä visuaalinen runoilija. Ruutsalo tunnetaan erityisesti kokeellisista lyhytelokuvistaan kuten Kineettisiä kuvia (1962). Hän debytoi elokuvillaan New Yorkissa 1950-luvun alkupuolella. Uransa aikana Ruutsalo ohjasi myös ranskalaisen New Wave -liikkeen innoittamia kokopitkiä elokuvia.


Tampere Biennale -näyttelyt Galleria Saskiassa29.3.–17.4.2018 ja Galleria Himmelblaussa 31.3.–15.4.2018

Lisätietoja: Tampere Biennale


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.