Tampereen elokuvajuhlilla kova kattaus kokeellista elokuvaa

Fanni Niemi-Junkolan, Risto-Pekka Blomin, Samuli Alapurasen, Timo Wrightin, Pink Twinsin, Mika Taanilan ja Pasi ”Sleeping” Myllymäen elokuvat ovat mukana Tampereen elokuvajuhlien (8.–12.3.2017) kotimaisessa kilpailussa.

Maaliskuussa 47. kertaa järjestettävä Tampereen elokuvajuhlat on Pohjoismaiden vanhin ja suurin lyhytelokuvafestivaali. Festivaali kerää vuosittain noin 30 000 elokuvan ystävää ympäri maailman. AV-arkki voi ylpeänä tiedottaa kokeellisten teosten runsaslukuisesta sijoittumisesta festivaalin kotimaiseen kilpailuun.

Fanni Niemi-Junkolan Henki (2016) keskittyy läsnäoloon, kehoon, voimaan, pulssiin. Kuva hevosesta on merkityksillä ladattu mytologiassa, urheilussa ja taiteessa. Käsittelen eläimen ja ihmisen symbioosia ja sen rajoja, kulutusta sekä tarvetta etsiä yhteyttä itseen luonnon kautta.

Mahdoton arkkitehtuuri, muinainen hautausmaa ja henkisesti epävakaat kausityöntekijät ovat elementtejä, jotka yhdistyvät Overlook-hotellissa Stanley Kubrickin Hohdossa. Animaatiovinjetissään Overlook (2017) Pink Twins sekoittaa mukaan painovoiman ja tila-aika-jatkumon häiriöt ja keittää kokoon hienovaraisen annoksen kosmista kauhua.

Timo Wrightin Embrace (2016) kuvaa hylättyä puutaloa, täynnä yksinäisiä huonekaluja. Hitaasti punainen savu rupeaa valumaan sisään ovista. Lopulta koko talo on peittynyt savuun.

 

Risto-Pekka Blomin Ei yhteyttä (2017) esittää kuinka henkilökohtaisesta tragediasta johtuva romahtaminen voi pelastaa ihmisen häneltä itseltään. Matti on ajautunut kaksoiselämään eikä kykene ottamaan vastuuta teoistaan tai niiden vaikutuksista hänen läheisiinsä.

Kempele on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva harmaa aukko. Se ei vedä puoleensa eikä hylji sen läpi valuvaa nelostien liikennevirtaa. Se on tavallinen. Se on tasainen. Siitä on vaikea keksiä enempää adjektiiveja. Samuli Alapurasen Drag me to Kempele (2017) on kuvaus keskinkertaisesta paikkakunnasta, jossa käydään kaupassa, harrastetaan urheilua ja jonka läpi ajetaan matkalla pohjoiseen tai etelään.

Osana YLEn ja Kiasman Oi maamme! -projektia syntynyt Mika Taanilan Teräväreunaisten siirtymämerkkien surullinen laulu (2017) on arvoituksellinen musiikkielokuva, jossa 1950-luvun uutisfilmeissä käytetyt tekniset laboratorio-merkinnät vapautuvat alkuperäisestä rationaalisesta funktiostaan.

Pasi “Sleeping” Myllymäki lopettaa yli 30 vuotta kestäneen ”elokuvapaastonsa” Tampereen elokuvajuhlilla maailman ensi-iltansa saavalla teoksella Otila Magic Blues (2017), joka on kokeellinen ja episodimainen elokuva taiteilijan juurista, unelmista, kokemuksista ja filosofiasta.

AV-arkin näytöksessä absurdismia ja uutta aaltoa

mika_on_yhteiso6

Nissinen: Mikä on yhteisö? (2016)

AV-arkin Tampereen elokuvajuhlien näytös tarjoilee absurdismia ja uutta aaltoa kahdessa polvessa. Näytöksessä virittäydytään samalla kohti toukokuussa avautuvaa Venetsian biennaalia ja sen Suomi-edustusta tuomalla yhteen Erkka Nissinen, Nathaniel Mellors (Aalto-paviljonki) sekä Pasi “Sleeping” Myllymäki (Pohjoismainen paviljonki). AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen on kuratoinut elokuvajuhlien näytöksen, jossa Mellorsin ja Nissisen lyhytelokuvien viisto huumori saa parikseen Myllymäen konstailemattomien, ultralyhyiden kaitaelokuvien maanalaista räjähdysvoimaa. Näytökset ovat Plevnassa perjantaina 10.3. klo 14 ja lauantaina 11.3. klo 18.

Maarit Suomi-Väänäsen Pöheikön hönkä WIFT Finlandin näytöksessä

Suomi-Väänänen: Pöheikön hönkä (2012)

Suomi-Väänänen: Pöheikön hönkä (2012)

Maarit Suomi-Väänäsen Pöheikön hönkä (2012) esitetään WIFT Finlandin kotimaisessa näytöksessä torstaina 9.3. klo 22 Niagarassa ja perjantaina 10.3. klo 12 Plevna 6:ssa.

Lyhytelokuva kuvaa omalaatuista äiti-tytär-suhdetta. Jorpakon kuusessa autiosaari, jossa leiri, jossa porisee pata, jonka alla savuttaa nuotio, jonka äärellä Pik Mama ja Likka, jotka viettävät metsäläisten kesäpäivää. Tapahtuu karvaita ja kummia.

Women in Film & Television International (WIFTI) on globaali verkosto, johon kuuluu yli 40 jaostoa ja noin 10 000 jäsentä. WIFTIN ja sen jaostojen tavoitteena on edistää naisten ammatillista kehitystä ja saavutuksia elokuvassa, televisiossa ja kaikilla liikkuvan kuvan eri aloilla.


Tampereen elokuvajuhlat on AV-arkin pääyhteistyökumppani kotimaan festivaalikentällä

Oman näytöksemme lisäksi yhteistyömme Tampereen elokuvajuhlien kanssa on laajaa ja hedelmällistä vuonna 2017. Yllämainitun ohjelman lisäksi tuomme festivaaleille japanilaisen kuraattori Chizuru Usuin sekä järjestämme torstaina 9.3. klo 11–13 keskustelun kokeellisen elokuvan ja mediataiteen rahoituksesta. 

 

TFF2017_LogoFi-700x381


Tampereen elokuvajuhlat 8.–12.3.2017

Lisätietoja: Tampere FF


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.