AV-arkki onnittelee Perttu Rastasta ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosta taiteen valtionpalkinnoista!

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakoi valtion taidetoimikuntien myöntämät neljätoista palkintoa 29. marraskuuta Suomen kansallisoopperassa Helsingissä. Mediataiteen asiantuntija Perttu Rastas palkittiin mediataiteen valtionpalkinnolla. Monitaiteen valtionpalkinnon sai taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Perttu Rastas (s. 1952) on yksi Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin perustajista ja käynnisti 1980-luvulla Kansan Sivistystyön Liiton videotyöpajan, jossa moni taiteilija sai perustan videotoiminnalleen. Valtion taidemuseossa hänen vastuullaan oli mediataiteen arkistointi. Rastas toimii tällä hetkellä AV-arkin hallituksessa asiantuntijajäsenenä. Hän on pitkän uransa aikana edistänyt mediataiteen ja taiteilijoiden asemaa monissa eri tehtävissä niin kuraattorina, tuottajana ja tapahtumajärjestäjänä kuin asiantuntijanakin. 

AV-arkin toiminnanjohtaja Hanna Maria Anttila iloitsee Rastaan saamasta palkinnosta. 

“Perttu Rastas on yksi tärkeimmistä mediataiteen asiantuntijoista kotimaassa ja kansainvälisestikin. Minne tahansa matkustan työni puitteissa saan aina kuulla: ‘Ai sä oot Suomesta, tunnet varmasti Pertun!’ Mielestäni Pertun hienoimpia ominaisuuksia ovat tasa-arvon edistäminen ja periksiantamattomuus. Perttu antaa taiteilijoille asiantuntija-aseman toimialan kehittämisessä, jakaa tietoa tasa-arvoisesti eikä välitä turhista hierarkioista. Itse olen oppinut Pertulta, että kehityskaaret asioiden edistämisessä etenevät usein todella hitaasti ja tämän vuoksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja ennen kaikkea yhteistyötä. Minulle on ollut kunnia olla mukana saattamassa finaaliin esimerkiksi Pertun noin 30 vuotta sitten asettama mediataiteen pitkäaikaisarkistointiin liittyvä tavoite, AV-arkin ja KAVI:n vuonna 2016 käynnistyneen arkistointiyhteistyön myötä.”

AV-arkin hallituksen puheenjohtaja Vesa Vehviläinen yhtyy onnitteluihin:

“Perttu Rastas on ollut mukana todistamassa suomalaisen mediataiteen kaikkia vaiheita sen syntymästä ja alkuajoista nykyiseen kukoistukseen. Pertun asema tiedonvälittäjänä yhdistää mediataiteen tekijöiden eri sukupolvia. Olen itse saanut tukeutua Pertun asiantuntemukseen ja ennakkoluulottomaan asenteeseen sekä omassa taiteellisessa työssäni että AV-arkin toiminnassa.”

Monitaiteen valtionpalkinto Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimoselle

Taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen (s. 1974) työskentelee monitaiteisesti ja yhdistää taiteen tekemiseen vammaispoliittisen aktivismin uutta luovalla tavalla. Wallinheimo-Heimosella on tekstiilitaiteilijan koulutus, jonka pohjalta hän on kehittänyt erittäin kiinnostavaa monitaiteellista työskentelytapaa laajentaen installaatioihin, performansseihin, videotaiteeseen ja muotoiluun.

Wallinheimo-Heimosen omaääniset teokset käsittelevät vammaisten ihmisten, erityisesti naisten kohtaamaa rakenteellista väkivaltaa ja peräänkuuluttavat ihmisoikeuksien toteutumista sekä osallisuutta. Wallinheimo-Heimosen taide tuo niin yhteiskunnalliseen keskusteluun kuin taiteen kokemiseen tulokulmia, jotka ovat ainutlaatuisia ja marginalisoituja.

Kaikki taiteen valtionpalkinnon saajat Taiteen edistämiskeskuksen sivuilla