
AV-arkin ja Cinema Orionin uusi, kokeelliseen elokuvaan keskittyvä monivuotinen Taidetta taiteen vuoksi -näytössarja saa jatkoa tiistaina 13.12. klo 17 Cinema Orionissa. Taidetta taiteen vuoksi tuo yhteen taiteilijain liikkuvaa kuvaa, mediataidetta ja kokeellista elokuvaa niin Suomesta kuin ympäri maailmaa, uutuuksia ja klassikoita. Ensimmäisenä syksynä tutkitaan ruumista mikro- ja makrokosmoksessa.
Joulukuun näytös johdattaa pohtimaan kuolemaa monella kierteellä. 35 mm filmiltä esitettävä Milja Viidan Bambi tarkastelee useat sukupolvet haavoittanutta Disney-klassikkoa menetyksestä ja kuolemasta. Ephraim Asilin Many Thousands Gone rinnastaa kaksi kesäistä kaupunkia ja tarjoaa tilaa muistella afrikkalaisen diasporan orjuuden ja väkivallan leimaamissa vaiheissa menehtyneitä. Maria Ångermanin The Dead Walk Side by Side with the Living kuvaa Durasin Agathasta (1981) lainatussa vuoropuhelussaan erkaantumista ja vieraantumista sekä kysyy, mikä oikeastaan erottaa ihmiselämän toislajisten elämästä. Näytöksen kaksi viimeistä teosta käsittelevätkin toislajisia tuonpuoleisessa. Risto-Pekka Blomin Kurdrjavka – Pikku kippura on kunnianosoitus avaruuteen ikuiseen yksinäisyyteen tuomitulle Laika-koiralle. Saksalaisen Neozoon-kollektiivin Biting the Dust on hulvaton found footage -teos äärikristillisestä debatista, pääsevätkö myös eläimet taivaaseen.
Elokuvien jälkeen eläinten kuoleman kuvauksesta taiteessa keskustelevat taiteilija Milja Viita, taidehistorioitsija, dosentti, FT Roni Gren (Turun yliopisto) sekä sosiologi ja eläinoikeusaktivisti, FT Salla Tuomivaara (Turun yliopisto). Moderoi AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.
Näytössarjaa on tukenut Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Sarjan kuratoinnista vastaa työryhmä, johon kuuluvat Diego Ginartes, Sepideh Rahaa, Tytti Rantanen ja Azar Saiyar. Seuraava Taidetta taiteen vuoksi -näytös esitetään 10.1.2023. Kevätkauden 2023 teema on ”Fantasiaa tutkimassa”. Näytöksiin on vapaa pääsy, ilmaislippuja saa Cinema Orionin verkkokaupasta maanantaista 5.12. alkaen!
Näytöksessä esitetään seuraavat teokset:
- Milja Viita: Bambi (FI, 2022, 10:00, ei dialogia)
- Ephraim Asili: Many Thousands Gone (BR, US, 2014, 07:37, englanti)
- Maria Ångerman: The Dead Walk Side by Side with the Living (FI, 2016, 22:11, englanti)
- Risto-Pekka Blom: Kurdrjavka – Pikku kippura (FI, 2013, 05:06, suomi, tekstitys englanti)
- Neozoon: Biting the Dust (DE, 2021, 13:25, englanti)
Lisätietoa teoksista:
Milja Viita: Bambi (FI, 2022, 10:00)

Disney-klassikko Bambin (1942) materiaalinen ruumiinavaus. Filmin kerrokset ja hopeahalidi houkuttelevat katsojan moniulotteiselle matkalle selluloidin syvyyksiin.
Ephraim Asili: Many Thousands Gone (BR, US, 2014, 07:37)

Image copyright Ephraim Asili, courtesy of Video Data Bank, www.vdb.org, School of the Art Institute of Chicago.
Elokuva on kuvattu Salvadorissa Brasiliassa (kaupunki, joka kriminalisoi orjuuden viimeisenä läntisellä pallonpuoliskolla) ja Harlemissa, New Yorkissa (Afrikan diasporan kansainvälinen linnake). Many Thousands Gone hahmottelee yhtäläisyyksiä kesäisen iltapäivän välille näiden kahden kaupungin kaduilla. Teoksen kuvia säestää multi-instrumentalisti Joe McPheen improvisoitu jazz-tulkinta näkemästään.
Maria Ångerman: The Dead Walk Side by Side with the Living (FI, 2016, 22:11)

Marguerite Durasin Agatha-näytelmän innoittama teos asettaa vastakkain ihmisten ja eläinten kuvia. Teos käsittelee elokuvallisesti kontrollin menetystä. Kolmesta erillisestä kohtauksesta rakentuva lyhytelokuva luo eksymisen tuntua vahvistaakseen eri näkökulmien mahdollista omaksumista.
Risto-Pekka Blom: Kurdrjavka – Pikku kippura (FI, 2013, 05:06)

Laajenevassa maailmankaikkeudessa, juhlapuheiden kosmisessa hälyssä, silmä mustaksi lyötynä, aina. Kurdrjavka – Pikku kippura on pääosin arkistomateriaaleista koostettu teos, jonka lähtökohtana on ollut Laika-koiran lähettäminen avaruuteen vuonna 1957. Laikan alkuperäinen nimi oli Pikku kippura.
Neozoon: Biting the Dust (DE, 2021, 13:25)

Found footage -elokuva kristillisestä käsityksestä kuolemanjälkeisestä elämästä sekä ennen kaikkea siitä, mitkä elolliset pääsevät taivaaseen. Pelon ja pelottomuuden välille jännittyvällä kentällä katse kohdistuu yhteiskunnalliseen ja uskonnolliseen kuvastoon, joka on täynnä keskenään ristiriitaisia väitteitä. Teos on ajankohtainen niin ilmastokriisin kuin jatkuvasti kovenevan ja voimistuvan uskonnollisen äärioikeiston maisemassa.
Nostokuva: Maria Ångerman: The Dead Walk Side by Side with the Living (2016)
AV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilijat osallistuvat tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta.



