Taidetta taiteen vuoksi: Fantasiaa tutkimassa: Fantasioita tyhjästä 16.5.2023 Cinema Orionissa

AV-arkin ja Cinema Orionin Taidetta taiteen vuoksi -näytössarjan seuraava näytös esitetään 16.5. klo 17 Cinema Orionissa. Kevään 2023 teema on ”Fantasiaa tutkimassa”. Toukokuun näytöksen ”Fantasioita tyhjästä” teokset etsivät mahdollisuuksia fantasiaan vähistäkin aineksista, tai jopa etäisyyksistä ja poissaolosta. 

Oberhausenin lyhytelokuvafestivaalin Grand Prix’n voittanut ruandalaisen Philbert Aimé Mbabazi Sharangabon I Got My Things and Left (2018) on kaunis kuvaus ystävyksistä, jotka hakevat lohtua tanssista ja yhdessäolosta yhden heistä menehdyttyä. Pekka Sassin Bad News from Heaven (2006) horjuttaa tuonpuoleisen rauhaa ja ulottaa dystopian taivaan porteille. Basma Alsharifin We Began by Measuring Distance (2009) on melankolinen kuvaus yrityksistä käsitellä Israelin hyökkäystä Gazaan 2008. Paola Fernanda Guzmán Figueroan Mommy say something to the camera, mom! (2021) johdattaa meidät lopuksi kuoleman ja sodan kuvien jälkeen perhepiiriin, elämän ihmeen virtoihin. 

Elokuvien jälkeen paneelikeskustelussa ”Can we afford fantasies”? etsitään fantasian mahdollisuuksia ja olemassaolon ehtoja kovassa maailmassa. Keskustelijoina taiteilijat Paola Fernanda Guzmán Figueroa ja Kaino Wennerstrand sekä fantasiatutkija, FT, dosentti Aino-Kaisa Koistinen (Helsingin yliopisto).

Taidetta taiteen vuoksi tuo yhteen taiteilijain liikkuvaa kuvaa, mediataidetta ja kokeellista elokuvaa niin Suomesta kuin ympäri maailmaa, uutuuksia ja klassikoita. Näytössarjaa ovat tukeneet Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Sarjan kuratoinnista vastaa työryhmä, johon kuuluvat Diego Ginartes, Sepideh Rahaa, Tytti Rantanen ja Azar Saiyar. Sarja jatkuu 29.8.2023, syyskauden teema on “Jälleenrakennustyömaa”. Näytöksiin on vapaa pääsy – lunasta ilmainen lippusi Cinema Orionin verkkokaupasta!

Näytöksen ohjelma:

Philbert Aimé Mbabazi Sharangabo: I Got My Things and Left (RW, CH, 2018, 22:00, kinyarwanda, englanti, K12) 

Ericiä ei enää ole. Hänen ystävänsä tapaavat hänen talossaan viettääkseen yön yhdessä. He pohtivat elämää, löytävät toisistaan tukea, kertovat kaskuja ja palauttavat eloon muistonsa Ericistä. Henkilökohtainen elokuva suremisesta ja ystävyydestä.

Pekka Sassi: Bad News from Heaven (FI 2006, 02:40, englanti, K7) 

Metafyysiset huligaanit Kolja ja ja Juri kohtaavat taivaan käsitteen. Toinen osa neliosaisesta Kolja ja Juri -saagasta.

Basma Alsharif: We Began by Measuring Distance (EG, 2009, 19:06, arabia, K12)

Pitkät liikkumattomat otokset, kieli ja ääni punoutuvat yhteen ja purkavat kertomusta nimettömästä ryhmästä, joka käyttää aikansa etäisyyksien mittaamiseen. Viattomat mittaukset muuttuvat poliittisiksi ja tarkastelevat, miten kuva ja ääni välittävät historiaa. We Began by Measuring Distance tarkastelee äärimmäistä pettymystä tosiseikkojen avulla, kun kuvallinen aines ei onnistu välittämään traagisuutta. 

Paola Fernanda Guzmán Figueroa: Mommy say something to the camera, mom! (FI, CO, 2021, 14:50, espanja, S)

Paola yrittää rekonstruoida menneisyytensä ja löytää syitä siihen, miksi hän on kaukana kotimaastaan ja perheestään. Tässä tehtävässä Paola käyttää arkistomateriaalia esittääkseen muistoja äitinsä valmistumisesta, perhematkasta Venezuelan Isla de Margaritalle ”uuden elämän” toivossa sekä uuden perheenjäsenen syntymästä. Paolan äiti näyttäytyy perheen moottorina ja keskuksena, ja hänen läsnäolonsa vaikuttaa muiden olemassaoloon syvästi. Paolan elokuva tutkimiin aiheisiin lukeutuu perhe, siirtolaisuus, kaipuu ja äitiys. 

paneeli: “Can we afford fantasies?” (30 min)

Englanninkielisessä paneelissa keskustellaan, millä reunaehdoilla ja minkälaisiin fantasioihin on varaa kovenevassa maailmassa. Miten voisimme raivata lisää tilaa fantastiselle taiteessa ja yhteiskunnassa? Keskustelijoina taiteilija Paola Fernanda Guzmán Figueroa ja fantasiatutkija, FT, dosentti Aino-Kaisa Koistinen (Jyväskylän yliopisto). Moderaattorina AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen. 


Taidetta taiteen vuoksi: Fantasioita tutkimassa: Fantasioita tyhjästä, 16.5.2023, Cinema Orion

Lisätietoja: Cinema OrionAV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilijat osallistuvat tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta.


Planssin kuva: Pekka Sassi: Bad News from Heaven (2006)